Aktualnie pracuję nad stroną, w której chcę mieć możliwość dodawania, usuwania ,wyświetlenia oraz edycji rekordów z bazy MySql. Jak na razie poradziłem sobie z utworzeniem formularzu , który dodaje rekordy do bazy.
<?php $Marka = $_POST['Marka']; $Model = $_POST['Model']; $NrRej = $_POST['NrRej']; $LiczbaOsob = $_POST['LiczbaOsob']; if($Marka && $Model && $NrRej && $LiczbaOsob) { $zapytanie = @mysql_query("INSERT INTO autokar SET Marka='$Marka', Model='$Model', NrRej='$NrRej', LiczbaOsob='$LiczbaOsob'"); } ?>
Kolejnym postępem w pracy było stworzenie tabelki, która wyświetla nam wszystkie rekordy w danej tabeli bazy.
<?php { { } } ?>
Niestety nie wiem jak rozwiązać temat usuwania i edycji rekordów :< Znam składnie sql. Programowałem troche w c#. Niestety co do PHP to 6dzień w tym siedze.
Chciałbym, żeby to jakoś wyglądało i miało ręce i nogi. Musi to być w miarę intuicyjne.
1 ) Czy można np dodać nową kolumnę do tej mojej tabelki z danymi , w której miałbym opcję "usun"?
Coś 'a la' :
Kolumna 1 | Kolumna 2 | Kolumna 3 | Kolumna 4
ID 1 | cos 1 | cos 1 | kasuj
ID 2 | cos 2 | cos 2 | kasuj
ID 3 | cos 3 | cos 3 | kasuj
Jeżeli tak to w jaki sposób to okiełznać?
Powinienem wtedy dodać jakby hiperłącze do podstrony ze skryptem usuwającym ?
2) A jeśli chodzi o edycję
Taki pomysł mam. Wrzucić do ComboBoxa dane. ( to wiem , że się da)
Po wybraniu jakiejś z opcji, automatycznie dane uzupełniły by formularz, w którym można by było dokonać edycji.. (Czy to da się zrobić?)