Stworzyłem sobie klase Mysql do operacji na bazie danych w założeniu ma być to taka biblioteka którą będe sobie rozwijał i używał w róznych aplikacjach.
I teraz moje pytanie czy otwieranie połaczenia i zamykanie w każdej funkcji jest dobrym pomysłem czy raczej lepiej zrobić to na początku i na końcu pliku.
Bo zastanawia mnie wydajnośc takiego rozwiązania i wydaje mi się być jednak nie najlepsza.
function Createnews($tresc, $tytul,$lg) $ap->Connect(); $ap->Query("insert into news values(0,'$tytul','$tresc','$data','$lg')"); $ap->Close(); }
I może jeszcze jakieś rady co samej klasy bo jednak są to moje poczatki programowania obiektowego.
Co można by tu wykonać lepiej a co już zrobiłem źle mimo że wszystko działa. (uprzedzam przy okazji że do przetwarzania danych od urzytkownika bedzie osobna klasa temu nie ma tu zabezpieczeń)
<?php class Mysql { private $handle; public $result; public $row; public function Connect() { //echo "ok"; } public function Query($param) { // sprawdzanie zapytania } public function Mf_assoc($row_name) { { $this->row = $txt[$row_name]; } } public function Close() { } } ?>
Pozdrawiam
jmp