Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z e-mail'em
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mszyma
Warning: mail(): Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in

Taki błąd wyświetla przy wysyłaniu. Pisze że trzeba ustawić coś w php.ini ale gdzie i jak
Liko
Wydaje mi się, że serwer postawiony na Windowsie (jeżeli nie to popraw mnie). Pisze, że nie może sie połaczyć z serwerem SMTP. Chodzi najpewniej o to, że nie masz takiego serwera zainstalowanego na komputerze, bądź nie jest skonfigurowany. Porada: sprawdź czy masz serwer SMTP i czy jest on dobrze skonfigurowany. Jeżeli tak to uruchom go i spróbój uzyć funkcji mail i zobacz czy wyskoczy komunikat.
mszyma
inaczej czemu tego nie wysyła a na 100% jest dobrze

1. <?php
  2.   // utworzenie krótkich nazw zmiennych
  3.   $nazwa=$HTTP_POST_VARS['nazwa'];
  4.   $email=$HTTP_POST_VARS['email'];
  5.   $komentarz=$HTTP_POST_VARS['komentarz'];
  6.  
  7.   $adresdo = 'nazwa@domena.pl';
  8.   $temat = 'Komentarz ze strony WWW';
  9.   $zawartosc = 'ghjghj';
  10.   $adresod = 'me@localhost';
  11.  
  12.   mail($adresdo, $temat, $zawartosc);
  13.   
  14.   
  15.   //rozbicie na słowa, tekstu
  16.   $zeton = strtok($komentarz,' ');
  17.   while($zeton!='')
  18.   {
  19.            $zeton = strtok(' ');
  20.         echo $zeton.'<br/>';
  21.   };
  22.   
  23.  
  24. ?>
  25.  
  26.   <p><? echo $zawartosc; ?></P>
  27.   <p><? echo nl2br($zawartosc); ?></P>
  28.   <p><? echo printf($zawartosc); ?></P>
  29.   <p><? echo sprintf(strtoupper($zawartosc)); ?></P>
  30.   

chodzi mi o wysłanie zwykłego e-mail'a a jeśli trzeba konfigurować server pod względem e-mail'a to dajcie jakąś wskazówkę jak
Liko
Musisz mieć zainstalkowany serwer do wysyłania maili tzw. SMTP Server. Tak jak masz serwer Apache do udostępniania stron WWW to tak żeby wysyłać maile z własnego kompa przez php musisz mieć serwer SMTP. Sciagasz sobie jakiegoś instalujesz i konfigurujesz. Można w php.ini wpisać adres innego serwera, ale musisz pamiętać żeby tamtem serwer nie wymagał uwierzytelniania. Wszystkie serwery popularnych kont pocztowych niestety wymagają. Tak więc pozostaje Ci zainstalownie na własnym komputrzerze takiego serwera i skonfigurowanie go. Po więcej informacji nt. serwerów SMTP odsyłam do Google.
mszyma
no nie chce mi to zadziałać. A jaki program polecasz? Jak to będzie działało później na serverze zdalnym. Bo na razie to dotyczy zwykłego apache pod windowsem,
scanner
Odsyłam do wyszukiwarki forumowej. To wszystko już było. Lacznie z nazwami serwerów smtp do zaisntalowania dla testów na windowsie.

Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.