napisałem taką funkcję:
<?php require_once(\"BD.class.php\"); $bd = new BD; function najwyzszy_id_w_tabeli() { if (!$bd->otworz()) { } if(!$bd->zapytaj(\"Select * from filmy order by id desc LIMIT 0,1;\")){ } while($row = $bd->pobierzTablice()) { return $row[0]; } } ?>
później dopisuję to do adresu:
i wszystko jest ok, dopóki nie chcę tej samej funkcji wykorzystać w poniższym przypadku:
funkcja sczytuje najwyzszy ip z tabeli, ale nie bierze pod uwagę ze to co pasuje przy dvd nie pasuje przy vhs. Co powinienem poprawić funkcję (zapytanie)

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Zaś sam sobie odpowiadam, jednakże problem nadal istnieje:
rozwiązałem to w ten sposób, że rozbudowałem zapytanie o warunek where:
<?php if(!$bd->zapytaj(\"Select * from filmy where nosnik_dvd ='\".$nosnik_dvd.\"' order by id desc LIMIT 0,1;\")){ } ?>
i nazwałem tą funkcję najwyzszy_id_w_tabeli_dvd. Stworzyłem identyczną drugą funkcję różniącą się tylko warunkim vhs, a do adresów przypisałem dwie różniące się funkcję:
Pewnie każdy odrobinę doświadczony mi powie, że jest to złe rozwiązanie, ale co człek poradzi. Taki pomysł mi wpadł do głowy. Nie wiem czy jest sens pisania klasy dla czegoś takiego, jak Wy to widzicie