Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z wyrażeniem regularnym
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dasko
mam taki problem.....

Pracuję nad systemem newsów, i chciałem wykorzystać RegExpa do sprawdzania przesłanych danych - nieskomplikowane wyrazenie, chodzi o to, zeby nie pozostawiać pól pustych, ani nie wpisywać samych znaków białych....

1. <?php
  2.  
  3. $regexp = &#092;"^[sWD]*$\";
  4. if(strlen($_POST['write_body']) > 0 && ereg($regexp, $_POST['write_body']) == false && strlen($_POST['write_topic']) > 0 && ereg($regexp, $_POST['write_topic']) == false) {
  5.  
  6. ....kod wykonywany, gdy dane sa poprawne.....
  7.  
  8. }
  9.  
  10. ?>

chodzi o to, ze ten warunek się spełnia, gdy nie wpisuje nic, lub wpisuje same spacje....

O dziwo, JavaScript poprawnie sprawdza dane a wykorzystany obiekt RegExp zawiera to samo wyrażenie....

Oczywiście nie mozna polegać na samym JavaScripcie, wiec musze jakos to poprawic...

Proszę o pomoc i z góry dzięki.....
hwao
Prosze dac poprawny temat inaczej zablokuje
Odpowiedzi tez nie udzielam gdyz temat jest nie poprawny
dasko
czy teraz nazwa jest poprawna? przepraszam, ale nie mogłem się dostać do regulaminu sad.gif
DaNTe
Cytat(dasko @ 2004-12-16 23:12:00)
RegExpa do sprawdzania przesłanych danych - nieskomplikowane wyrazenie, chodzi o to, zeby nie pozostawiać pól pustych

No to chyba wytaczasz armatę na muchę. Nie wystarczy ?:
Kod
if(trim($_POST['write_body']) && trim($_POST['write_topic'])) { kod }
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.