Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript] Przekazywanie zmiennych przez load()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bikczest92
Witam, mam następujący problem.
Potrzebuję aby co 10 sekund pobierana była zmienna $a umieszczona pliku zapytanie.php. Poniższy skrypt to wykonuje. Jednak zależy mi, abym w dalszej części skryptu mógł wykorzystać tą zmienną, na przykład ją wywołać poprzez echo $a, która w tej chwili po wywołaniu daje pusty wynik. Jak to ugryźć? Bardzo proszę o rady.

1. <div id="abc"></div>
  2.  
  3. <script type="text/javascript">
  4. window.setInterval(function(){
  5. $("#abc").load("zapytanie.php");
  6. },10000);
  7. </script>
  8.  
  9. <?
  10. echo $a;
  11. ?>
ilidir
do połączenia javyscript z PHP wykorzystuje się generalnie AJAX-a

Podobny temat już był tutaj na forum Temat: JS przekazanie zmiennej z JS do PHP
bikczest92
Dziękuję za radę, ale niewiele mi ona pomogła sad.gif

Może napiszę co dokładnie chciałbym zrobić:

Tworzę stronę, która będzie pokazywała na mapie pozycje GPS kilku pojazdów. Dane o pozycjach znajdują się w bazie MySQL. Jak wiadomo pozycje te będą się na bieżąco zmieniać, dlatego chciałbym, aby część kodu - ta odpowiedzialna za pobieranie rekordów z bazy była odświeżana co kilkanaście sekund. Pobrane rekordy trafiają do zmiennych php, na przykład $lokalizacjaPojazdu1, które chciałbym wykorzystać w dalszej części kodu wykorzystać do umieszczenia jako marker na mapie czy wykonanie obliczeń odległości między nimi.

Mam więc kod, który łączy się z bazą, pobiera rekordy i docelowo wypluwa wyniki w postaci np. $lokalizacjaPojazdu1 = "55.00,15.000"; i chciałbym aby ten fragment kodu był aktualizowany co 10 sekund, oraz co ważne - abym zmiennej $lokalizacjaPojazdu1 z zawsze aktualną wartością mógł użyć w dalszej części kodu.
nospor
Moze warto by wpierw zrozumiec na czym polega php a na czym polega html/js. Bo patrząc na Twoj kod i późniejsze wyjaśnienia, to nie za bardzo chwytasz...

Co do problemu: ajaxem ładujesz swieze wspolrzedne, i zaraz po załadowaniu ajax, w funkcje success, zmieniasz marker na mapie wg. pobranych przed chwilą pozycji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.