Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kilka formularzy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Boshi
Jakiś sposób na przesłanie kilku formularzy na jednej stronie bez sesji?

krok 1 wybieram jedną z 3 opcji obrazkowo
krok 2 wpisuje dane do inputa
krok 3 odbieram dane z inputa mając na uwadzę, ze wybrałem np opcje nr 1 w pierwszym kroku ?
Krok 4 obliczam dane z inputa z korku 3. itd

Jak to ma wyglądać mniej więcej ? coś takiego moze ? Tak wiem, sesje są lepsze, ale nie mogę z tego korzystać.
3 formularze dlatego by rozróżnic po polu hidden 3 różne opcje.

1. Dla 1 opcji
  2. <form action="" method="post">
  3. <input type ="hidden" name="pole1" value=1>
  4. <input type"image" src... >
  5.  
  6. Dla drugiej opcji
  7.  
  8. <form action="" method="post">
  9. <input type ="hidden" name="pole1" value=2>
  10. <input type"image" src... >
  11.  
  12. Dla 3 opcji
  13. <form action="" method="post">
  14. <input type ="hidden" name="pole1" value=3>
  15. <input type"image" src... >
  16. </form

1. <?php
  2.  
  3. if ($_POST['pole1']==1) echo 'wartosc 1'
  4. else if ($_POST['pole1']==2) echo 'wartosc 2'; itd?
  5. ?>
com
Skoro masz 3 formularze na 1 stronie to czemu nie 1, jak chcesz dane z jakiegos pola to javascript przeciez albo ajax
Boshi
Nie mogę używać ajaxa. Ma to być prosty generator w 3-4 krokach wykonany na jednej stronie.
W ostateczności mogę zrobić 2-3 dodatkowe pliki ale wolę to mieć wszystko w jednym.
com
No tak bo ajax jest tak skomplikowany wink.gif No to juz napisalem jak nie ajax to operacje na javascript ale wtedy da sie latwo oszukac calu skrypt. No albo wysylanie i wyswietlanie formularzy po kolei i ich podmina w php. Na bazie danych ktore bd przekazywa z jednego do drugiego postem.

idea:
Wyswietlasz form1
Odbierasz dane
Generujesz form2 na bazie odebranych danych
Odbierasz kolejne dane
Generujesz form3 na bazie danych
odbierasz i robisz z tym co tam potrzeba

I nie rozumiem gdzie tkwi problem, a skoro taki jest to znaczy ze zle sie zabrales za podejscie do niego
Boshi
Heh, mówię, nie mogę korzystać z ajaxa, js, bazy danych, sesji smile.gif Gdybym mógł to bym nie pytał raczej. Jedynie co przychodzi mi na myśl, to wartości w polach hidden przekazywane do ostatniego kroku.
com
No to przeciez dalem Ci rozwiazanie ktore nie korzysta z tego czego nie mozesz, ale tak czy owak zalozenia masz dziwne bo poco sobie tak komplikowac zycie. No a co do twojego pomyslu to przeciez jest calkiem ok wiec w czym problem? Napisalem Ci krok po kroku jak to zrobic teraz Ty napisz kod smile.gif
Boshi
Zmęczenie się rzuca na głowę, napisałeś na bazie danych i od razu skojarzył mi sie mysql tongue.gif Dlatego pytałem, czy mój pomysł jest ok. Jeżeli chodzi o założenia, to nie moje a nauczyciela tongue.gif Tak to bym wszystko w sesje wsadził i było by po problemie smile.gif
W takim razie biorę się za realizację mojego pomysłu smile.gif Dzięki.
com
Blizniaczy temat gdzies juz kiedys wyplynal na tym forum, tak tylko trzymaj sie tych zalozen co Ci napisalem bo inaczej danych sobie od tak nie przekazesz ale mysle ze jasno to opisalem a takie podstawy jak odbieranie danych z formularza i tworzenie ich w php potrafisz smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.