Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JS] Ukrywanie i odkrywanie elementów formularza
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
mike
Napisałem na forum już kilka postów i wiem, ci którzy szukają gotowców nie są mile widziani, lecz nie znam w ogóle JavaScript'u a potrzebuję go użyć, więc proszę o pomoc.

A oto problem :
Mam taki formularz :
  1. <select name="ceny">
  2. <option value="1">1</option>
  3. <option value="2">2</option>
  4. </select>
  5. <br>
  6. <input type="text" name="cena_1"><input type="text" name="opis_ceny_1">
  7. <input type="text" name="cena_2"><input type="text" name="opis_ceny_2">
  8. <br>
  9. <input type="submit" name="submit value="WYŚLIJ">
  10. </form>

I teraz prośba :
Potrzrebuję funkcji ( i przykładu jak jej użyć ), która po wybraniu opcji 1 ukryje dwa pola formularza ( cana_2, opis_ceny_2 ) a po wybraniu opcji 2 odkryje wspomniane wyżej pola. Ostatecznie może byc ich zablokowanie, czyli nie będzie sią dało nic wpisać ale będą widoczne.

Prosze bardzo o gotowca. sadsmiley02.gif
Paul
  1. <script type="text/javascript">
  2. function pokaz(obj) {
  3. document.getElementById(obj).style.display = '';
  4. }
  5. function ukryj(obj) {
  6. document.getElementById(obj).style.display = 'none';
  7. }
  8. </head>
  9. <select name="ceny" onchange="if(this.selectedIndex == 0) { pokaz('cena_1');pokaz('opis_ceny_1');ukryj('cena_2');ukryj('opis_ceny_2'); } else { ukryj('cena_1');ukryj('opis_ceny_1');pokaz('cena_2');pokaz('opis_ceny_2'); }">
  10. <option value="1">1</option>
  11. <option value="2">2</option>
  12. <br>
  13. <input type="text" name="cena_1" id="cena_1"><input type="text" name="opis_ceny_1" id="opis_ceny_1">
  14. <input type="text" name="cena_2" id="cena_2" style="display:none;"><input type="text" name="opis_ceny_2" id="opis_ceny_2" style="display:none;">
  15. <br>
  16. <input type="submit" name="submit" value="WYŚLIJ">
  17. </form>
  18. </body>
  19. </html>
mike
1.
Wielkie dzięki Paul
Ach, szkoda, że pomógł zniknęło dodałbym Ci z 10.
2.
Chodziło mi o efekt: Jak jest zaznaczona jedynka to mam jeden komplet cena-opis, jak dwójka to dwa komplety cena-opis. Ale w łatwy sposób sobie z tym poradziłem.
3.
@Paul czy możesz mi polecić jakiś dobry ( naprawdę dobry ) kurs JavaScript'u. Czyli obsługa i znaczenie akcji takich jak onClick, onChange i.t.d. oraz przykłady zastsowania ich na formularzach. Bo właśnie formularze i ich obsługa interesują mnie najbardziej. Składnię i podstawy można sobie podarować, bo informacji na ten temat jest pełno, ale nie mogę znaleźć listy obiektów i ich metod wraz z opisami, a to jest najważniejsze. Nie pytam oczywiście winksmiley.jpg o nielegalne e-book'i.

Dzięki z góry za wszystko.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.