Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: JQuery - animacja wartości width i height własnego obiektu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
radziopoke
Na początek trochę kodu w js:
  1. imageInGame['image123'] = {
  2. top: 0,
  3. left: 0,
  4. width: 1024,
  5. height: 640
  6. };
  7.  
  8. jQuery(imageInGame['image123']).animate({height: 896, width: 1434, left: -204, top: -128}, {
  9. duration: 1000,
  10. easing:'linear',
  11. });

imageInGame jest tablicą obiektów

wszystko ładnie wygląda lecz animacja obiektu nie działa całkowicie. Wartości "left" oraz "top" animują się bez problemu lecz "width" oraz "height" pozostały nieruszone. sprawdzałem już czy nazwy są dobrze powpisywane i wszystko było w porządku. Ręcznie mogę ustawić wartości width oraz height np:
  1. imageInGame['image123'].width = 1024;

lecz mi bardziej chodzi o to by te zmienne również się animowały... Jaki może być powód, że jquery pomija mi te dane?
com
Wartosci domyslne w css ustawione?
radziopoke
wartości ccs na obiekcie javascriptowym?

imageInGame jest tablicą, a w niej przetrzymuje obiekty (nie elementy html-a) więc tu nie ma co wpływać css. wartości sprawdzam np w firebug-u i wiem, że nie ulegają one zmianie. Wynika z tego, że jquery nie potrafi dobrze animować wartości nazwanych width i height gdy nie są to atrybuty elementu html. Gdyż po zmianie nazwy z width na width2 i analogicznie z drugą wartością wszystko działa jak należy. Gdybym z tych zmiennych korzystał w wielu miejscach kłopot mógłby być ze znaleziemiem ich wszystkich. Choć nadal nie mam pojęcia dlaczego animate nie działa na te wartości... i czy jakie jeszcze nazwy zmiennych mogą nie działać z animate...
com
Nie dziala bo wymaga domyslnych wartosci wedlug ktorych ma zmieniac. Top i left ustawione maja 0 stad nie ma problemu
radziopoke
czyli co wg Ciebie robi linijka 4 i 5 w skrypcie zademonstrowanym w pierwszym poscie?
trueblue
Działa: http://jsfiddle.net/g2hagu8u/
radziopoke
z tego wynika że muszę zmienić wersję jQuery gdyż aktualnie posiadam wersje 1.7.1. A na niej nie działa... Mam tylko nadzieję, że nie wykorzystywałem jakiś przestarzałych funkcji gdyż trudno będzie je znaleźć w dość obszernym kodzie.
com
Jesli uzyles to dostaniesz info w konsoli no i jest migrate jak nie chce Ci sie poprawiac smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.