Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mechanizm tematów na forum
Forum PHP.pl > Forum > PHP
blackstone
Witam. Piszę moje pierwsze w życiu małe i proste(nawet bardzo smile.gif ) forum - w ramach nauki PHP i sql . Jest takie jedno zagadnienie do którego nie wiem jak podejść. Wiem że posty na forum są zapisywane w bazie danych i potem wyswietlane. Nie mam z tym problemu by zrobić taka stronę. Problem polega natomiast na zintegrowaniu dwóch rodzajów podstron internetowych by z jednej wejść w drugą. Chodzi mianowicie o to żeby po stworzeniu wątku pojawił się na stronie na której jest ich lista z linkami z których można wejść na dany temat ( tak jak teraz : na liście tematów roździału PHP jest link do mojego wątku w którym można dyskutować ) .

Moja kombinacja która przyszła mi do głowy była taka : strona z listą watków zczytuje z bazy danych odpowiednie dane i generuje linki do nich. Gdy ktoś kliknie w dany link przechodzi do strony która zczytuje z bazy danych treści poszczególnych postów i jej użytkowników - i oczewiście odpowiednio je graficznie porządkuje . Nie wiem tylko - jeśli moja koncepcja tego mechanizmu jest słuszna - jak zamieścić w linku informacje dla skryptu na kolejnej stronie o tym dla jakiego tematu dane z bazy zczytać ( myślałem dużo jak przesłać informacje z kliknietego linku do zmiennej sesyjnej , ale na razie nic nie wymyśliłem smile.gif ). Czy moje wyobrażenie jest dobre , czy droga jest zupełnie inna ? Jak to zrobić by było dobrze smile.gif ?
Generalnie nie chodzi o sam kod tylko o załapanie mechanizmu działania , chociaż jeżeli opiera on się na funkcjach/wyrażeniach które nie muszą być znane kursantowi-samoukowi php to byłbym wdzięczny za informacje. Znam raczej dobrze wszystkie standardowe części składni php i umiem wykonywać raczej wszystkie podstawowe operacje na bazie sql w służbie skryptów php.

Proszę na sugestie i z góry dzięki za odpowiedzi.
grzes999
W linku dodajesz id konkretnego postu później odczytujesz go z tablicy $_GET i pobierasz odowiednie dane z bazy. Ot i cała filozofiwa przykład ilustrujący jak to powinno działać poniżej.

1. //link <a href="http://forum.com?post_id=15" target="_blank">http://forum.com?post_id=15</a>
  2. $id = $_GET['post_id'];
  3. $tresc_z_bazy = getPostByID($id);
  4. echo $tresc_z_bazy;

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.