markonix
16.04.2015, 12:21:45
Czy jeżeli strona X, niezależna ode mnie wykonuje metodę file_get_contents() na określonej, mojej podstronie, to czy jestem w stanie pobrać jakiekolwiek informacje na temat tego serwera?
Tablica $_SERVER jest pusta. Tak więc np. nie jestem nawet w stanie zweryfikować jaka to jest strona X (po refererze), mogę jedynie przekazywać to jako parametr ale to w moim przypadku bardzo słabe.
redeemer
16.04.2015, 13:28:01
Jak możesz mieć $_SERVER pusty? Nawet w CLI są tam jakieś dane.
Co do opcji bez parametru:
- IP (+ revdns?)
- User -Agent
- Test z wykorzystaniem JS - jak nie przejdzie w 99% automat (no chyba, że serwer który puka korzysta np. z PhantomJs albo rozszerzenia php V8JS)
markonix
16.04.2015, 22:36:30
Sorki, źle się wyraziłem i też nie sprawdziłem - tablica nie jest pusta, ma kilka informacji ale tych mało istotnych związanych ze stroną, która udostępnia treść.
Brakuje właśnie HTTP_REFERER, HTTP_USER_AGENT czy HTTP_ACCEPT_LANGUAGE.
Nie chodzi mi w każdym razie o jakieś działania niepożądane, po prostu chciałem udostępniać pewną treść ale chyba jednak rozumiem czemu nikt się nie bawi w skrypty PHP tylko np. serwery reklamowe wszystko opierają o JS czy ramki iframe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.