Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z document.getElementById
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Wowas
Czy da się zrobić tak, żeby document.getElementById pobierał nie tylko pierwszego diva z podanym id ale wszystkie w dokumencie?
Aqu
  1. document.querySelectorAll('#id');
Turson
ID powinno byc unikalne dlaczego wiec masz ich więcej? Użyj klasy
PrinceOfPersia
Dokładnie. W ogóle id jako takie się powinno rzadko stosować.
Crozin
Cytat
W ogóle id jako takie się powinno rzadko stosować.
Mógłbyś rozwinąć?
PrinceOfPersia
Id powinno być unikalne w całym dokumencie. Jednak wiele rzeczy wydaje się unikalne, a wcale takie nie jest.

Wyobraź sobie taki scenariusz. Robisz stronę, na stronie umieszczasz jakiś widżet, np. carousel, przypisujesz mu id carousel, i za pomocą tego id odwołujesz się do tego elementu wszędzie, w CSS:
  1. #carousel {
  2. padding: 10px 10px;
  3. ...
  4. }
  5.  
  6. ...
  7. #carousel {
  8. ...
  9. }

w JS:

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $("#carousel .slide-change").click(function () {
  2. ...
  3. };
  4.  
  5. setInterval(function () {
  6. $("#carousel .....").changeSlide(); // taki tam pół-pseudo-kod ;)
  7. });

itp. itd.

No i spoko, działa.
A teraz niespodzianka. Okazuje się, że chcesz na stronie umieścić drugi taki sam widżet carousela, tylko na dole strony. I wszystko musisz pozmieniać (bo używając id zakładałeś że carousel będzie jeden).
A jakbyś pisał od początku tak
  1. .carousel {
  2. ...
  3. }

czy tak:
  1. $(".carousel .slide-change").click(function () {
  2. });

miałbyś łatwiejsze zadanie....

Z drugiej strony id czasem są niezbędne jeśli np. chcemy zidentyfikować jakiś element po to, żeby dało się na niego wejść przez adres z hashem na końcu, np. w kodzie strony wikipedii masz:
  1. <span class="mw-headline" id="External_links">External links</span></h2>

dzięki temu adres: http://en.wikipedia.org/wiki/Cat#External_links (z #External_links na końcu) przenosi się od razu na dół strony do zewnętrznych linków. Albo też id się przydają jak chcemy jakiś element jednoznacznie zidentyfikować w skryptach (np. robimy portfolio i chcemy pokazywać kontakt do nas w animowanym okienku dialogowym. Więc tworzymy ukryty element o id #kontakt, i jak klikamy button z napisem "Kontakt" to wywołuje on np. taki kod
  1. $("#kontakt").show();

i pokazuje się to, bardzo konkretne okienko z danymi kontaktowymi,.

W takich sytuacjach używanie id MA sens, bo identyfikujesz bardzo konkretne okienko na stronie, które chcesz pokazać. Z drugiej strony nawet do takiego okienka prędzej bym dodał jakąś klasę (na przykład klasę "dialog") a potem stylował np.
  1. .dialog {
  2. font-size: 12px;
  3. }

bo jednak - jaką mam pewność, że za chwilę nie będę potrzebował innego, podobnego okienka "O mnie"? Takie rzeczy lubią się same "mnożyć"...
Tak samo sam przycisk z napisem "Kontakt". Mógłbym go nazwać #contact-button, ale co jeśli będę chciał mieć 2 przyciski/linki na stronie, które do tego samego służą?
więc klasa, albo dodanie jakiegoś atrybutu (np. <a class="dynamic-link" href="#contact">kontakt</a> czy coś podobnego. A potem np.
  1. $(".dynamic-link").click(function () {
  2. var id = $(this).attr('href');
  3. $(id).show();
  4. });

Myślę, że to kwestia żeby odróżnić elementy/rzeczy/zachowania, które prawdopodobnie będą się mnożyć/powtarzać na stronie (wtedy raczej id będzie kiepskim pomysłem), od rzeczy unikalnych, które musimy zidentyifkować (wtedy id będzie akurat dobrym pomysłem). Ale jednak wydaje mi się, że ludzie nadużywają id i wrzucają je na siłę (co widać i po tym wątku).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.