Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL][HTML]Sklep internetowy z kawą, herbatą itp.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Witek7777
Witam!
Mam do zrobienia sklep internetowy (kawa herbata itp.), ale mam problem bo nigdy sklepów nie robiłem (zrobiłem wprawdzie coś na kształt biblioteki opartej na php+mysql - logowanie, dodawanie usuwanie pozycji, opisy itp. - interfejs oparty na czystym php+html i stworzenie bazy danych na mysql). Niedługo mam spodkanie z osobą dla której mam ten sklep wykonać i stąd mam kilka pytań:
1. O co powinienem zapytać (co jest istotne) co muszę wiedzieć?
2. Jak wygląda planowanie sklepu internetowego?
3. Co wykorzystać? OsCommerce, Joomla, Prestashop, Magneto? Co polecacie? czy napisać napisać samemu skrypty w php?(czy się nie pogrążę)
4. Jak wygląda bezpieczeństwo/jak zapewnić bezpieczeństwo - musi być certyfikat SSL?
5. O czym powinienem jeszcze wiedzieć?
6. Jaką książkę byście polecili?
7. Jaki i ile kosztuje serwer? Jaki hosting byście polecali?
8. Ile powinienem zażądać za taki sklep internetowy? Wszystko zależy pewnie od zakresu pracy - moglibiście podać widełki (tak żeby nie zrobił wielkich oczu nie zrezygnował i nie poszedł do kogoś innego)?
9. Jak długo robi się przeciętny sklep internetowy - przez osobę która sklepów nie robi na co dzień?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
nospor
Cytat
8. Ile powinienem zażądać za taki sklep internetowy? Wszystko zależy pewnie od zakresu pracy - moglibiście podać widełki (tak żeby nie zrobił wielkich oczu nie zrezygnował i nie poszedł do kogoś innego)?

Ile powinienies zażądać? Ty powinienies po rękach całować klienta, że zamierza tobie to powierzyć i w ramach nauki pracować za darmo. Oczywiscie powinienies też uswiadomic klienta, ze nie wiesz w ogole jak to robic i jakie w związku z tym jest ryzyko.
Turson
Cytat(nospor @ 30.04.2015, 16:27:26 ) *
Ile powinienies zażądać? Ty powinienies po rękach całować klienta, że zamierza tobie to powierzyć i w ramach nauki pracować za darmo. Oczywiscie powinienies też uswiadomic klienta, ze nie wiesz w ogole jak to robic i jakie w związku z tym jest ryzyko.

+1
PrinceOfPersia
No dokładnie. Jeśli nie robiłeś niczego podobnego, to branie takiego zlecenia w momencie kiedy kompletnie nie wiesz jak do tego podejść, jest zupełnie niepoważne. jeśli weźmiesz to zlecenie, to najprawdopodobniej albo:
1) zaczniesz robić je baardzo długo i przekroczysz deadline, a klient będzie się niecierpliwił
2) w ogóle nie zrobisz, i zmarnujesz czas swój i swojego klienta, a na dodatek nic nie zarobisz
3) wyrobisz się w deadline ale cały projekt, jaki wykonasz będzie miernej jakości
(być może 4) nauczysz się robić sklepy w trakcie robienia, i zrobisz go w miarę okej. Ale wątpię).

To się nazywa pseudoprofesjonalizm wink.gif Nie mówię, że zawsze trzeba wiedzieć (szczególnie jak projekt jest specyficzny i ma specyficzne wymagania), ale jednak można się wysilić trochę i nawet zrobić parę sklepów w domu amatorsko, ogarnać CMSy, zrobić research na temat "Jaki i ile kosztuje serwer? Jaki hosting byście polecali? ", a potem się brać za takie zlecenia. Zresztą... mniejszy stres jest, jak się robi coś, co się chociaż trochę ogarnia, niż jak robisz coś, o czym nie masz pojęcia.

Chociaż oczywiście, dzisiaj jest moda na robienie tego, na czym się człowiek kompletnie nie zna wink.gif A efekty widać potem w internecie. Masę jest stron, które też sprawiają wrażenie, jakby tworzył je ktoś, kto nie ma zielonego pojęcia o tym.
fate
1 Gdzie są drzwi, Terminy, Umowa, Kontakt
2 Klient Ci określi wymogi biznesowe
3 Skonfiguruj darmowy skrypt presta oscomerce bezwarunkowo!
4 Przyznaj mu sie ze nic na ten temat nie wiesz bo Cie pozwie za straty i taki bedziesz mial interes
5 O wszystkim o czym nie masz pojecia np. domena dns, seo url, rwd, payu
6 Biografia Tesli
7 Hekko->Cennik
8 Może i tak byłoby lepiej żebyś krzyknął, podziel 1500 na 10 uświadom klienta że bierze towar z niższej półki
9 Bedziesz robil 8-16h a doczytywał i testował metodą prób i błędów dodatkowe 40-96h do tego projekt graficzny polecam Ci:
http://www.sumopaint.com/home/

Jestem w szoku że kodujesz php a nie masz pojecia o rynku e-commerce i umawiasz zlecenie ale człowiek młody to uczy się na błędach closedeyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.