Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przekazanie parametru w linku ale bez odswiezania ??
Forum PHP.pl > Forum > PHP
matheo
Czy jest mozliwe zeby przekazac wykonanie funkcji znajdujacej sie w innej ramce przy pomocy linku questionmark.gif
Jak to zrobic i czy MUSZE odswierzyc ramke do ktorej przekazalem parametr questionmark.gif
radziel
Przecież jak przekazujesz link jako link?co=x to strona na którą ten parametr przekazujesz odrazu się odświeza.
matheo
ok
a co w przypadku jesli na lewej ramce mam kosz (sklep internetowy) i chce dodac kolejny produkt do listy, wiadomo ze mam tam tablice.
matheo
staram sie dopiero przyuczyc wiec nie dziwcie sie moim pytaniom

mozna to zrobic za pomoca sesji questionmark.gif
matheo
moze inaczej ujme problem.
Mam 2 ramki:
- kosz z menu (lewa)
- lista produktow (prawa)

chodzi o to czy moge z prawej ramki wywolac funkcje z lewej ramki i jak to zrobic questionmark.gif
radziel
W tym przypadku nie wiem :?

Ale... po co wykorzystujesz ramki? Przecież bez ramek jest dużo prościej (przynajmiej dla mnie :?)
scanner
Kłania się poprawność kodowania i coś, co ja zacząłem np. stosować dzięki Seth'owi - szablony. co prawda nie Smarty czy coś podobnego.. ale:
Jest plik index.php, w którym znajdują się informacje o plikach szablonów i includowanych plikach *.php (moduły).
Jeśli masz np. ramki, to co za problem wywołać plik z parametrem? Co do koszyka - nie lepiej trzymać koszyk w bazie? Koszyk nieaktywny przez np. 30 minut usuwamy..

a co do funkcji - prawdziwe funkcje zapisz do pliku funcje.php i includuj tam, gdzie potrzebujesz.
Jeśli przesyłasz parametry między ramkami: HTML ma przecież target="ulr://"
A tak jak mówił radziel: po co ramki?
matheo
po co ramki questionmark.gif nie wiem. Taka mam misje zeby bylo w ramkach.
Ale dzieki za pomoc, juz dziala.
Poszlo na sesji i ramkach+parametry w adresie.

Bazy... nie da rady. Chce to zrobic na plikach pomijajac baze bo zalozenie w zadaniu jest takie ze jej nie mam.

Dzieki jeszcze raz.
Pozdrawiam
scanner
Cytat
Chce to zrobic na plikach pomijajac baze bo zalozenie w zadaniu jest takie ze jej nie mam.
Odpowiednio przygotowana struktura danych i plików z danymi też jest baza danych. Polecam poczytać http://wiem.onet.pl/wiem/007758.html
matheo
wiem czym jest baza danych!
nie mam mysql - jasne questionmark.gif

8) sie odezwal
spenalzo
A pliki to nie baza danych?! Nie rób z siebie takiego wszystkowiedzącego... Jak wiesz, to czemu nie zrobisz?
itsme
bardzo prosze o powstrzymanie sie od oceniania innych osób albo pomagamy sobie lub staramy się pomóc albo nic nie piszmy. Dwie ostatnie wypowiedzi nic nie wnoszą do sprawa zaś temperature podnoszą.

sorry za offtopic

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.