Niestety w JS u mnie bardzo bardzo słabo. Chciałbym aby po pojawieniu się pewnego tabu (pokazywanie i ukrywanie już mam) aktywowało się jedno z <selcet>. Są 4 o tym samym name, a po pokazaniu jednego z tabów chciałbym, aby tylko jeden został wysłany.
Jeżeli jeden tab jest aktywny to select z innego tabu powinien mieć disabled, a aktywny required itp.
DEMKO: http://jsfiddle.net/cz2boadb/
Mój kod HTML
Kod JS
$(document).ready(function() { //dla każdego miejsca z tabami $('.tabs').each(function() { var $ul = $(this); var $li = $ul.children('li'); //przy wejsciu na strone ukrywamy tresc tabow i pokazujemy tylko aktywny... $li.each(function() { //pętla po wszystkich tabach var $trescTaba = $($(this).children('a').attr('href')); //pobieramy blok o id pobranym z linka-taba if ($(this).hasClass('active')) { //jeżeli ten tab ma klasę aktywną $trescTaba.show(); //to pobrany przed chwilą blok pokazujemy } else { $trescTaba.hide(); //jeżeli takiej klasy nie ma to blok ukrywamy } }); //mały trik - gdy klikamy na tab, wtedy wykonujemy zdarzenie dla linka, który się w nim znajduje (dzieki temu możemy kliknąć na cały tab, a nie tylko na linka) $li.click(function() {$(this).children('a').click()}); //po kliknięciu na link... $li.children('a').click(function() { //usuwamy z tabów klasę active $li.removeClass('active'); //ukrywamy wszystkie taby $li.each(function() { $($(this).children('a').attr('href')).hide(); }); //ustawiamy klikniętemu tabowi klasę aktywną $(this).parent().addClass('active'); $($(this).attr('href')).show(); //nie chcemy wykonać domyślnej akcji dla linka return false; }); }); });
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!