Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Background + width + pozycja absolutna - jak podejść
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
d.stp
Mam sobie tło (jest to plik mp4 odtwarzany przez video html5). Na nim mam div z przeźroczystym tłem.

1. <video autoplay="autoplay" muted="muted" poster="" width="100%" loop>
  2. <source src="./scripts/bg.mp4" type="video/mp4" type="video/mp4">
  3. </video>
  4.  
  5. <div class="overlay"></div>

Problem jest w tym, że chciałbym że te video - tło było na 100% szerokości, a na 500px wysokości. Jak to zrobić?

Jak dam:

video { position: absolute; z-index: 1; width: 100%; height: 500px; }
.overlay { position: absolute; width: 100%; height: 100%; background: url(...); z-index: 2; }

To wtedy video jest na 500px w szerokości i wysokości, a chciałbym to zrobić tak żeby było 100% szerokości zawsze i ograniczona wysokość bo jeszcze pod tym chciałbym coś dać. Jakieś rady?
fate
nie ściemniaj
salfunglandyare
pewnie chodzi Ci o stretch (masz kwadratowy klip video)... Daj element video w jakiegoś diva, jego pozycjonuj absolutnie, daj mu height: 500px i overflow hidden;
czyli:
  1. <div id="videoBackground">
  2. <video autoplay="autoplay" muted="muted" poster="" width="100%" loop>
  3. <source src="./scripts/bg.mp4" type="video/mp4" type="video/mp4">
  4. </video>
  5. </div>

css:
  1. #videoBackground{
  2. position: absolute;
  3. z-index: 1;
  4. width: 100%;
  5. left: 0;
  6. height: 500px;
  7. overflow: hidden;
  8. }

możesz do css dać pointer-events: none - będzie zachowywał się zupełnie jak background wink.gif
Comandeer
Zamiast pointer-events w takim wypadku można też dać z-index: -1, co sprowadzi film "pod ziemię" i również powinien zachowywać się jak background.
salfunglandyare
przy pointer-events none nie pozwoli zaznaczyc elementu, a w przypadku z-index -1 juz tak tongue.gif
Comandeer
Tyż prawda wink.gif Chociaż jeśli na jego wierzchu będzie rozciągnięty inny element, to to nie ma znaczenia.
salfunglandyare
ctrl+a, ctrl+c smile.gif
Comandeer
Przy którym Twój sposób również polegnie, bo blokowane są jedynie zdarzenia myszy. Za bardzo edge'owy przypadek se wybrałeś wink.gif
salfunglandyare
nie, to moja niewiedza i nieroztropne stawianie tezy, nauczyłem się dzięki temu czegoś nowego biggrin.gif + dla Ciebie
//Edit: nie mogę dać Ci "pomógł" w nie swoim temacie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.