Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Usuwanie frazy w nawiasach ze stringa
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dedosedo
Cześć

Mam tekst:

"Za czasów PRL (1980-1989) władze zmuszały obywateli...."

I muszę wyczyścić tekst z nawiasów i tego co jest w nich smile.gif Tak aby otrzymać: "Za czasów PRL władze zmuszały obywateli...."
Jak to szybko zrobić ? Podejrzewam, że przy pomocy wyrażeń regularnych.

Pozdrawiam
Fredka

phpion
preg_replace i kombinujesz smile.gif
dedosedo
Tyle to ja też wiem ;p
Tylko, że ja nie kumam tego.
A na zaliczenie muszę na jutro ...

Damn....
kreatiff
Niekumaczu od zaliczeń, zły dział zatem wink.gif

Interesuje Ciebie mniej wiecej taki wzór: \(.*?\)
A reszta w Twoich rękach biggrin.gif
dedosedo
Panie pobłogosław tego usera albowiem on wiedzę posiada i głodnego leniwego nakarmić nią umie...

smile.gif

Dziękuję.

Musze to rozkumać bo jutro muszę to studentom na zadanie dać !
Dzięki.
Xelah
Cytat(dedosedo @ 27.05.2015, 14:02:13 ) *
Musze to rozkumać bo jutro muszę to studentom na zadanie dać !

Padłem. Czy Ty właśnie się przyznałeś, że uczysz studentów o czymś, o czym sam nie masz nawet mglistego pojęcia?
Gratuluję! Jeszcze napisz jaka uczelnia, żeby wszyscy potencjalni studenci wiedzieli której unikać biggrin.gif
frankiejojo
Byłyby jaja jakby ten co Ci pomógł był Twoim studentem smile.gif
Comandeer
A może to praktykant? Od razu najgorsze podejrzewacie… wink.gif

A tak na marginesie: jest przynajmniej jeszcze jedno rozwiązanie problemu, niewymagające regexów, ale też wyglądające o wiele bardziej ubogo. Można choćby przy pomocy strpos wykryć pozycję nawiasu otwierającego i zamykającego i zamienić wszystko między nimi na pusty string przy pomocy substr_replace
darek334
A ja myślę że to farmazon, chciał się popisać , tylko coś mi się tu nie zgadza najpierw napisał że potrzebuje na zaliczenie (czyli student) a potem że na wykład.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.