Jestem jeszcze niezłym laikiem w JacaScript'cie, ale ogólne definicje programowania są mi znane.
Może wkleję na start jakiś fragment kodu, który by coś "zapoczątkował w temacie", a później opiszę o co mi chodzi:
Jeszcze na wstępie chciałbym napisać, że nie oczekuję gotowców, chciałbym zrozumieć co piszę, abym nie musiał się upominać kolejnymi postami, czy tematami

A zatem: Chciałbym wczytać po przez Input 'file' i (najlepiej) od razu załadować plik (o tym za moment), albo dopiero po naciśnięciu button'a. Aktywowałoby to funkcję Czytaj() która by dany plik wczytała i rozłożyła na tablicę (jedna linijka to jeden indeks w tablicy) oraz oczywiście wyświetlenie tych linijek w jakimś div'ie albo czymkolwiek

Z góry dziękuję za pomoc

[Dalsze czytanie na własną rękę

Rzecz jasna, później chcę zrobić możliwość edycji danego fragmentu tekstu oraz na koniec funkcję, która by zapisała ten plik (już edytowany) - zatem można się spodziewać również takich pytań/tematów, ale jednak chcę na start zrobić podstawę.
W C# zrobiłbym po prostu wczytanie pliku, przypisanie do zmiennej typu string i splitowanie do tablicy znakiem ENTER (\n - jak się nie mylę?) - no ale w JS to wygląda chyba jakoś inaczej, bo nie mogłem nawet odczytać tego pliku