Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Javascript] Zapis do pliku
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
bAb1k
Wybaczcie, że znów ja. Wolę jednak założyć nowy temat niż dodawać do innych (wiadomo - łatwiej później coś znaleźć)

Zatem Tworzę sobie diva przez JS i dodaję do niego wartości (innerHTML) i na samym końcu chciałbym zapisać tego diva do pliku i
a) Na początku skryptu pobieram plik i chciałbym aby ten div zapisał się w tym samym folderze.
cool.gif Jeżeli pkt. 'a' jest ciężko osiągnąć to aby ta ścieżka byla przeze mnie wybrana:
- albo w sposób jak input file, gdzie otwiera się ikno
- albo w input text wklepujemy sciezke. ( a najlepiej aby ta sciezka sie jeszcze zapisywala po odswiezeniu strony)

Jak takie coś osiągnąć? Gdzieś na jakichś stronach podawali "saveAs" - no ale, errorami wali, że nie zna metod wink.gif. Zatem byłbym wdzięczny aby ktoś mi powiedział w jaki sposób coś takiego osiągnąć.

Edit: Albo ostatecznie nadpisac wcześniej wczytany plik.
markuz
Nie możesz zapisać pliku gdzie chcesz z poziomu przeglądarki - pomyśl wtedy jak łatwe życie mieli by "hakerzy". Ale możesz wymusić pobranie tego pliku i wtedy użytkownik zapisze go sobie gdzie chce (lub nie jeżeli nie chce).
bAb1k
Pomyślałem właśnie o hakerach etc, zatem jak coś takiego wymusić? Aby ten div został zapisany do pliku o podanym przeze mnie formacie i nazwie. A użytkownik sam wybierze miejsce zapisu etc? Czy jak to w ogóle wygląda?

Ps. Jest jakaś możliwość dodać wcięcie w tekście (akapit) z poziomu js do tego diva?
Pyton_000
Może to: http://stackoverflow.com/a/29576427/3732803
Comandeer
Cytat
Jest jakaś możliwość dodać wcięcie w tekście (akapit) z poziomu js do tego diva?

A chamskie wstawienie znaku tabulacji (\t) nie działa?

Co do zapisu pliku - w sumie można zrobić jedynie to, co proponuje Pyton_000. Odmianą tej techniki jest przepuszczenie zawartości div przez funkcję btoa (czyli de facto "zaszyfrowanie" do base64) i zrobienie z tego Data URI.

W Chrome z kolei jest jeszcze dostęp do wyizolowanego systemu plików (FileSystem API), ale nie ma sensu się w to bawić
bAb1k
Jeżeli wypalę do pliku to owszem działa, ale na stronie nie widać różnicy wink.gif - mimo wszystko racja.
Zapis zrobiłem właśnie po przez URL i kliknięcie w link. Ale wszystko działa, zatem dziękuję wszystkim obecnym i zgromadzonym za pomoc w ukończeniu prostego skryptu, który ułatwił mi pracę o kilka godzin ^^,
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.