Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pobieranie danych |różne tabele | inner joiny | funkcje php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
RysQ
Pytanie w sumie trochę z PHP trochę z MySQL, a trochę ogólne.

Mam tabele w bazie w których powiązania robię po INT ~id~.

np:
articles.author_id - user.id
articles.category - category.id

itp itd

Często mam potrzebę pobrania danych, które znajdują się w różnych tabelach - normalne.
Przykładowo jest artykuł, pobieram wszystkie dane, no i przydałyby się także dane autora.

Mam jego id (np author_id z tabeli articles), ale przydała by się także nazwa

Co byście radzili w tej sytuacji?
dwa przypadki:
1. potrzebuję tylko nazwę tego usera (np do jej wyświetlenia) - reszta mnie nie obchodzi
2. potrzebuję więcej danych niż tylko nazwa (np potrzebuje nazwę, avatar, datę rejestracji i ostatniej wizyty - jak np na forum)

Przypadek 1
-----------------------
a.) Pobieram nazwę usera (np user.name) korzystając z INNER JOIN
b.) używam jakiejś funkcji, która pobierze tą nazwę np :

1. foreach ($posty as $post) {
  2. echo 'tytuł: '.$post['title'].' autor: '.user->getUser('name', $post['author_id']);
  3. }

c.) Nic nie łącze , nie używam żadnych funkcji. Klucze obce robię na zasadzie articles.author - user.name (varchar - czyli mam gotowego stringa z nazwą usera w tabeli articles),
a ponieważ używam InnoDB mogę sobie użyć ON UPDATE, ON DELETE - CASCADE i nie przejmuje się co będzie jak user zmieni nazwę

Przypadek 2
-----------------------
a.) Jak w przypadku 1. Łącze tabele JOINem pobierając resztę danych
b.) używam sobie funkcji w taki sposób

1. foreach ($posty as $post) {
  2. $user = user->getUser($post['author_id']); // i tutaj pobrałem całego usera, a nie tylko nazwę
  3. echo 'tytuł: '.$post['title'].'<br>'.$post['content'].'<br>
  4. autor: '.$user['name'].$user['img_path'].$user['last_login].$user['phone']; // itp itd
  5. }

c.) W przeciwieństwie do c - przykład 1 , tutaj trzeba coś złączyć/wydobyć dodatkowe dane. Więc klucze obce lepiej pewnie zrobić na intach ze względu na wygodę i oszczędność miejsca. Czyli napisałem sobie ten podpunkt w związku z niczym.

Ewentualnie jakie inne rozwiązanie byście polecili?

Edit:

W sumie w nawiązaniu do powyższych -rozwiązanie cool.gif - co myślicie o ustawieniu w kontrolerze obiektu jako pola w widoku ? :

tzn:

1. mojKontroler() {
  2. $view->setData('ob_user', New User);
  3. $view->setData('articles', $dane_z_artykulami);
  4. }

i później w widoku w jakimś szablonie artykuly.html
  1. $this->ob_user->getUserName($articles['user']);
nospor
Rozwiązanie z pobieraniem danych usera w petli to najgorsze z mozliwych rozwiązan.... Masz powiedzmy 100 postow, kazdy innnego autora, to generujesz 100 dodatkowych zapytan by pobrac info o autorach - poraźka.

Robisz w glownym select normalnie LEFT JOIN do tabeli USER i po sprawie, bez zadnego zbednego kombinowania.
RysQ
Dzięki za szybko odpowiedź.

Tak tez mi się wydawało.

A co myślisz o przypadku 1 i sposobie c:

czyli potrzebuje tylko i wyłącznie nazwę tego autora , a reszta mnie nie obchodzi.

Gdybym zrobił powiązanie między tabelami poprzez pole varchar - gdzie miał bym nazwę usera ( a nie martwię się o update bo mam CASCADE) nie musiał bym nic łączyć bo mam gotowego stringa.

Wiem - może się to okazać problematyczne w przypadku kiedy będę chciał rozwinąć aplikację i będę musiał jednak wyciągnąć więcej danych - mimo wszystko będę musiał zrobić JOINa.

Ale koniec końców dla tego specyficznego przypadku 1c - czy to będzie jakieś kombinowanie? A może właśnie uproszczenie?
nospor
Poraz kolejny nie tedy droga.
Pomijajac juz fakt, ze name moze sie zmienic, bo może, to ID jest szybszym kluczem niz tekst. Nie kombinuj, tylko zrob to porządnie jak bozia przykazała.
RysQ
Ok. To robię JOINA smile.gif. Jeszcze raz dzięki za pomoc.

( offtopic.gif Ps co do zmiany name to jak napisałem - ON UPDATE - CASCADE, więc ewentualną zmianą name nie musiałbym się przejmować)
Pyton_000
Co z tego skoro i tak robisz FK, wię i tak będzie JOIN tyle że po stronie bazy. Ale raz że na obu polach musi być klucz. Tak więc co za różnica czy zrobisz swojego varchar czy zrobisz po człowieczemu JOIN z ID. Mniej problemów.
RysQ
No byłaby różnica. Bo przypadku kiedy chciałbym dostać tylko nazwę usera - bo reszta mi nie potrzebna to nie musiałbym w ogóle robić JOINA. Wystarczyłby Select wszystkiego
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.