Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Jednostki miary i precyzja?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Randallmaster
Cześć,

Zastanawiam się nad dodaniem w swoim projekcie precyzji dotyczącej jednostek miary, czy będzie to spełniało jakąś znaczącą rolę? Po co dawać jednostki miary?

przykładowo:

id name precyzja
1 kg 3 //wyświetlać będzie 0.001
2 szt 0 //wyświetlać będzie 1
nospor
Napisz moze co za aplikacje piszesz, bo od tego to bedzie wszystko zalezalo.
Ja ogolnie jestem przeciwnikiem uzywania liczb rzeczywistych o ile nie jest to niezbedne w danym przypadku. Potem same problemy z takimi liczbami.

I tak np. cene zamiast trzymac w zł a potem pisac 2.5zł, to lepiej trzymac w groszach i pisac 250
Randallmaster
zarządanie magazynem. No i będę musiał się posługiwać kg,l,m,szt. itd. i zastanawiam czy ustawić z góry decimal(10,4), oraz czy dodawać słownik jm.
Jak narazie zastosowanie słownika widzę w tym punkcie aby ograniczyć użytkownikowi wpisywania innej miary niż to jest wymagane. np. przy sztukach aby nie mógł wpisać 1,2345, tylko liczby naturalne.
nospor
No ale tutaj też mozesz trzymac dane miary w mniejszych jednostach

kg = 1000g
m = 100cm
l = 1000ml
Pyton_000
@nospor jeśli towar jest sprzedawany TYLKO na metry to po cholere trzymać dla czegoś coś w CM ?
nospor
No ale autor wyraznie napisal, ze ktos moze wpisac

1.2 m. I poto wlasnie trzymac to w cm, by miec liczbę calkowitą 120 a nie a 1.2
Randallmaster
Przedyskutowałem temat i prawdopodobnie wykonamy to w taki sposób.
1. Będzie jednostka podstawowa
2. Jednostki dodatkowe (przeliczenie od jednostki podstawowej)
3. Przydzielenie do jednostki podstawowej i dodatkowej precyzji (inaczej walidacja precyzji).

nospor piszesz aby wyliczać np. metry i zapisywać jako cm. Tak naprawdę nie wiem w jakiej najmniejszej mierze będzie chciał zapisać klient. Może będą to mm, może nanometry, i cholera wie co wymyślą. No i w twoim przypadku musiałbym znać najniższą wartość. W mojej sytuacji może się to nie sprawdzić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.