Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polecacie KnockoutJS?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Aver4
Cześć,

mam do napisania projekcik na własne potrzeby jako SPA. Zastanawiam sie czy niewykorzystać tam biblioteki KnockutJS. Pytanie mam do ludzi, którzy juz niej coś rzeźbili czy warto. Jak wygląda sprawa routingu, i18n, dodawania modułu itp. Nie użyje Angulara bo w 1 już powoli przestaje sie opłacać pisać a 2 chyba jeszcze oficjalnie nie ma.

Stąd moje pytania czy brać sie za KnockoutJS czy może pójść w stronę Ember, Backbone. Żadnej z tych trzech nie znam więc chciałbym się nauczyć czegoś ciekawego co mi się przyda być może później w pracy.
PrinceOfPersia
Cytat
Stąd moje pytania czy brać sie za KnockoutJS czy może pójść w stronę Ember, Backbone

Jeszcze możesz Reactem się zainteresować. Moim zdaniem React ma duże możliwości, jest prosty i elastyczny. Wszystko opiera się na komponentach. No i bardzo szybko się rozwija cały ekosystem, powstają coraz to nowe narzędzia. Nie ma stagnacji.

Niestety nie mogę stwierdzić czy React jest lepszy czy gorszy od KnockoutJS, bo w Knockouta nie znam.
Pyton_000
Ja ostatnio obrabiam Vue.js. Prosty, klarowny, modułowy. Innych nie znam tongue.gif
Comandeer
Prawdę powiedziawszy mając wybór między BackBonem i Knockoutem, wybieram zawsze kręgosłup, bo… jest czysty wink.gif Knockout za dużo kombinuje z bindingami w HTML.

Polecony tu Vue.js to z kolei taki Angular, tyle że zgodny ze standardem HTML5. Jak się nie lubi Angulara, to i jego się nie polubi.

Jeśli chodzi o React - osobiście widzę go tam, gdzie widziałbym Web Components: eventowe GUI. Ale jakoś nie wyobrażam go sobie do jakiejś wyszukanej logiki. Z tego też powodu śmiem twierdzić, że target Knockouta i Reacta jest całkowicie różny.

BTW Angular 2 jest de facto w miarę stabilny i można się już nim bawić. W porównaniu do 1.x stał się dość sensowny… Szkoda tylko, że w sumie z Angulara została już tylko nazwa wink.gif
viking
Mnie się osobiście zawsze podobała koncepcja Backbone zatem naturalnym wyborem kiedy się pojawił stał się http://ampersandjs.com/ Bardzo fajnie integruje się też z Reactem czy ES6 (klasy).
Osobiście nie trawię frameworków które działają na zasadzie bindowań w HTMLu.
Aver4
Angulara nawet lubię (na tyle ile go poznałem bo oprócz zabawy w domu byłem na doczepkę w jednym projekcie i to w sumie nie za długo). Planuje uczyć sie Angulara2 bo z tego o widze pojawiło się już sporo tutoriali na youtube.

A teraz do tego projektu swojego pójde chyba w KnockoutJS, przynajmniej na razie. Wiem, że zaśmieca troche HTML'a no ale.. Angular na dobrą sprawe też. Najwyżej będę miał dość i juz nigdy do KnJS nie wrócę ;p
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.