Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [(x)HTML] DIV zamiast IFRAME
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > HTML \ XHTML
scanner
Czasami zdarza się tak, że mam jakiś zamknięty schemat strony (wizualnie) i zachodzi konieczność wstawienia <iframe></iframe> w okreslone miejsce, np. w komórke tabeli.
Wiadomo, ze w tym momencie ramka siedzi w tej komorce i juz.
Ja mam jednak takie pytanie: Zamiast iframe chciałbym uzyć warstw. W momencie, gdy w DWmx wstawiam layer, to tenże "przywiązuje się" do okna przeglądarki. W tym momencie jakikolwiek resize i cały układ strony leci w diabły. Czy można to jakos zmienić, czy muszę pozostać przy iframe? Bo szczerze powiedziawszy, to to co na ten temat wyczytałem przekonuje mnie jednak, że iframe krzyżem moim...

Mam nadzieję, że jasno to wyłożyłem..
wassago
Cytat
Czasami zdarza się tak, że mam jakiś zamknięty schemat strony (wizualnie) i zachodzi konieczność wstawienia <iframe></iframe> w okreslone miejsce, np. w komórke tabeli.
Wiadomo, ze w tym momencie ramka siedzi w tej komorce i juz.
Ja mam jednak takie pytanie: Zamiast iframe chciałbym uzyć warstw. W momencie, gdy w DWmx wstawiam layer, to tenże "przywiązuje się" do okna przeglądarki. W tym momencie jakikolwiek resize i cały układ strony leci w diabły. Czy można to jakos zmienić, czy muszę pozostać przy iframe? Bo szczerze powiedziawszy, to to co na ten temat wyczytałem przekonuje mnie jednak, że iframe krzyżem moim...

Mam nadzieję, że jasno to wyłożyłem..

no tak bywa... jest na to banalne rozwiazanie (ja tak kiedys zrobilem i bylo ok)... chodzi o to ze nie mozesz definiowac polozenia div'a w stylu ktory jest atrybutem div'a ...
Kod
<div style=" [...] "> [...] </div>

tylko mniedzy <style> a </styel> ...
mam nadzieje ze pomoglo ... ano i jesze musialbys pokombinowac z position i realitive und absolute :wink:
Seth
Dodam jeszcze, ze mozna w divie 'wymusic' paski przewijania tak jak to wyglada w IFAME'ie.

Przyklad:
Kod
<div style="width: 100px; height: 100px; overflow:auto (lub visible/inherit/hidden/scroll);">(...)</div>
FiDO
http://www.xs4all.nl/~ppk/css2tests/overflow.html
Tu mozna sobie zobaczyc jak to wyglada "w akcji".
scanner
Seth: wiem, właśnie dlatego chcę z tego skorzystać. wewnatrz DIV wstawiam {{moj_znacznik}} i ladnie go parsuję z pojedynczego pliku php wraz z resztą strony smile.gif, ale dzięki tak czy siak smile.gif
wassago: pokombinuje smile.gif
FiDO: nooo właśnie smile.gif Te DIV'y wstawione w tabelki do dokładnie to o co mi chodziło. Zaraz to spróbuję zaadaptowac do swoich potrzeb.
wassago
Cytat
Dodam jeszcze, ze mozna w divie 'wymusic' paski przewijania tak jak to wyglada w IFAME'ie.

Przyklad:
Kod
<div style="width: 100px; height: 100px; overflow:auto (lub visible/inherit/hidden/scroll);">(...)</div>

lol! no nie mialem zielonego pojecia, ze to jest mozliwe 8O moze jeszcze jakies ciekawe rozwiazania Seth :wink:
Dominik
Tak zupelnie na marginesie w XHTML odpowiednikiem znacznika iframe jest raczej znacznik object.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.