Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wskazanie położenia pliku na dysku lokalnym
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzesik
Witam,
piszę projekt w którym chciałbym aby user mógł wskazać miejsce położenia załączników na swoim dysku lokalnym, ta informacje byłaby zapisywana w bazie danych. Następnie jeśli user wyświetli dane o konkretnym rekordzie, dostanie informację że np. dany dokument ma dwa załączniki (a te są na dysku lokalnym)
Męczę się już z tematem i nie mam pomysłu jak to rozwiązać, proszę o pomoc.
darko
Do pobrania informacji o lokalizacji bezwzględnej plików użytkownika można użyć input type file i przesłanej tablicy $_FILES znajdzie się informacja na temat tejże. Natomiast pamiętaj, że przeglądarka, ani baza ani Twoja apka nie będzie miała dostępu do tych plików bezpośrednio na komputerze użytkownika, możesz w bazie zapisać oryginalną lokalizację, ale nic to nie da w przypadku próby dostępu.
krzesik
ups, czyli to nie rozwiąże mojego problemu, zastanawiałem się aby dać userom możliwość zapisu plików na serwerze, ale wiem jak to się skończy........brakiem miejsca na dysku... jakieś inne pomysły?
darko
Hmm zależy, co ta aplikacja ma dokładnie robić, jaki jest model biznesowy? Do czego ma służyć? Za mało informacji.
by_ikar
Jeżeli nie przeniesiesz tego pliku z tymczasowej lokalizacji, to jak tylko skończy się wykonywanie tego skryptu, php usunie ten plik z tymczasowej lokalizacji. Tyle że z poziomu php takich rzeczy się nie dowiesz, od strony JS'a jedynie pod firefoxem masz dostęp do takich rzeczy poprzez File API, ze względów bezpieczeństwa nie można pobierać takich danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.