Chodzi mi oto żeby mi oto żeby za pomocą javy + php sciągało z bazy np 30 ostatnich artykułów i wyswietlało w formie pływającego tekstu (najazd na linijke zatrzymuje się tekst, klick i przechodzi do artykułu - z tym nie ma problemu chyba), być może ten temat był już poruszany na forum ale chodzi mi o konretną nazwe tego rozwiązania a reszte sobie sam poszukam.
Często się spotykam z czymś takim w JP, czy takie rozwiązanie zbytnio nie obciąży wyświetlania strony

Przemieszczanie danych z dołu do góry
Dzięki za pomoc
Ok już sobie sam poradziłem
<table width=\"100%\" border=\"0\"> <tr> <td> <marquee behavior=\"scroll\" direction=\"up\" height=\"80\" scrollamount=\"1\" scrolldelay=\"20\" onMouseOver='this.stop()' onMouseOut='this.start()'> <?php require \"config.php\"; $query2 = \"SELECT * FROM artykuly ORDER BY id DESC LIMIT 0, 30\"; .\"<tr>\" .\"<td width=\"23%\" class=\"rallynews\">[\". $row2['data_dodania'] .\"]</td>\" .\"<td width=\"77%\"><a href=\"artykuly.php?id=\". $row2['id'] .\"\" class=\"rallynews\">\". $row2['temat'] .\"</a></td>\" .\"</tr>\" .\"</table>\"; } } ?> </marquee> </td> </tr> </table>