Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jak dodać kropkę pomiędzy wstrzykiwanymi danymi do tabeli?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sentinell
Witam.

Użytkownik rejestruje się swoim imieniem i nazwiskiem, ale chcę aby jako login było Imie.Nazwisko.
Wiem, że pewnie proste, ale godzina już robi swoje, a czasami Wasze sprytne oczka dojrzą głupotę smile.gif

Bo zapytanie:
  1. mysql_query("INSERT INTO `uzytkownicy` (imie, nazwisko, nick, haslo) VALUES('$imie','$nazwisko','$imie"."$nazwisko','$haslo')") or die("Nie mogłem Cie zarejestrować!");

Wstawia:
JanNowak a nie Jan.Nowak
Johnas
W php login musi być podany w formie (Imie.nazwisko) po czym w php przed zapytaniem robisz

1. <?php
  2. list($imie, $nazwisko) = explode(".", $_POST["login"]);
  3. ?>

teraz imie i nazwisko masz w dwóch oddzielnych zmiennych... nie wiem czy rozumiesz, jak nie to pytaj smile.gif

nick nie jest potrzebny smile.gif Sam rozkładasz go na części, ale problem pojawi się przy 2 Janach Kowalskich smile.gif

1. mysql_query("INSERT INTO `uzytkownicy` (imie, nazwisko, haslo) VALUES('$imie','$nazwisko','$haslo')") or die("Nie mogłem Cie zarejestrować!");

Star
  1. mysql_query("INSERT INTO `uzytkownicy` (imie, nazwisko, nick, haslo) VALUES('$imie','$nazwisko','".$imie.".".$nazwisko."','$haslo')") or die("Nie mogłem Cie zarejestrować!");
viking
Albo http://dev.mysql.com/doc/refman/5.7/en/trigger-syntax.html bez grzebania w kodzie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.