Szukałem sporo na temat ukrywania URL downloadu, głównie w języku angielskim. Znalazłem ogrom skryptów, niestety, albo były typowo pod jeden plik lub jeden folder, albo nie były do końca wyjaśnione i nie byłem w stanie ich zrozumieć. Dodatkowo wszystko z około 2006 roku dlatego głupio by mi było odkopywać tamte tematy.
Głównym problemem w moim przypadku są serwery... Nie posiadam jednakowego folderu dla wszystkich plików. Korzystam z darmowych hostingów, więc niedość, że mają one często dziwne linki download (hotlink) to jeszcze nazwa często jest 50cio kilometrowa - randomowa i to właśnie chcę ukryć. Osoba ma mieć możliwość pobrania pliku, a nie mieć możliwości znalezienia hostu (często programy wspomagające pobieranie widzą url).
Moja strona w przykładzie wygląda nastepująco:
Wybieramy z menu film, przenosi to nas do strony głównej tego filmu np example.com/film1/index.php i tu widzimy liste plikow do pobrania np. scena1, scena2, scena3
Chciałem to zrobić w html'u, niestety mogę tam tylko wprowadzić nazwę pliku poprzez: <a href="xyzhost.abc/qwerty123.mp4" download="Scena1.mp4">Scena 1</a>
Chciałbym to zrobić dla każdego filmu osobno np /film1/download.php i w tym pliku dodać każdy z linków dla scen z filmu1. W /film2/download.php znów osobno powklejam linki dla scen z filmu2. chyba, ze można by to zrobić dla większej ilości tj:
Index > Kategoria > Film > Sceny
Czyli jeden plik download w kategorii i tam linki dla scen z film1, film2 i film3. To jeszcze bardziej zmniejszyłoby mi czas potrzebny do edytowania linkow w przyszłości.
Znalazłem oto taki kod:
get.php:
<? $id = $_GET['id']; if ($id = "1") { $filename = "file1.mp3"; } if ($id = "2") { $filename = "file2.mp3"; } if ($id = "3") { $filename = "file3.mp3"; } if ($id = "4") { $filename = "file4.mp3"; } $conttype = mime_content_type($filename); if($content_len!=FALSE) { } ?>
I linki dla pliku:
...
I takie coś w sumie by mnie zadowoliło, ale nie wiem czy ten skrypt jest poprawny i czy schowa linki dla download menagerów. W następnym poscie osoba, który go napisała, powiedziała, żeby osoba, której pomagal nie używała go bo coś tam jest źle. I po kolejnym czasie dodał kolejnego posta z poprawionym kodem, niestety, poprawiony skrypt miał już możliwość dodania tylko i wyłącznie folderu wszystkich plików...