Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozpropagowanie subdomeny
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
athabus
Taki problem. Mam domenę example.com, która jest już od lat rozpropagowana. Utworzyłem subdomenę sub.example.com, która wskazuje na inny IP i zastanawiam się czy ona też się musi rozpropagować, czy będzie działała normalnie. Po konfiguracji w panelu od DNS sprawdziłem na 2 łączach, które mam (komórka i stałe) i domena jest od razu widoczna, ale że akurat dzisiaj muszę linka wysłać do kilkunastu tysięcy osób w bazie mailingowej, to zastanawiam się czy zadziała to u wszystkich.
Tak jak pisałem example.com i sub.example.com wskazują na dwa różne serwery (inne IP).
Pyton_000
np. tu możesz zerknąć: https://www.whatsmydns.net

Jest wiele tego typu stron które pingują i pokazująco gdzie juz jest i co.
by_ikar
Większość operatorów ma swoje własne serwery dns, które pobierają jakąś globalną konfiguracje dns, ale wciąż te serwery dns zlokalizowane sa w serwerowniach operatorów. Wyjątkiem raczej są ISP oferujący bezpośrednie podłączenie do węzła, z pominięciem całej infrastruktury danego operatora. Więc sprawdzanie na takiej stronie czy twój DNS jest rozpropagowany, mija się w większości przypadków z sensem, dlatego że tutaj dochodzą jeszcze usługodawcy, jak i dochodzą jeszcze wbudowane w systemy/przeglądarki cache dns.

Nie mniej, dodawanie nowego rekordu DNS jest znacznie szybsze niż modyfikowanie już istniejącego. I jest to czas liczony w minutach a nie w godzinach, więc nie masz czego się obawiać IMO.
viking
Skoro jest to nowy adres to system klienta i wszystkie po drodze nic o nim nie wiedzą więc muszą odpytać DNS i pobrać świeże dane. Gdybyś edytował wtedy mogło by pójść z cache jeszcze.
athabus
Dzięki,

użyłem wczoraj tego adresu i po statystykach wnoszę, że poszło OK. Na tej stronie już wcześniej sprawdzałem i po 30 minutach 90% dns już znało tej wpis. Zastanawiałem się bardziej, czy w przypadku nowej subdomeny nie działa to tak, że jak nie ma definicji, to serwer sprawdza wpisy DNS dla domeny głównej (które są już rozpropagowane) i odczytuje co mu potrzebne, bo tak jak pisałem na 2 połączeniach subdomena była widocznia "od ręki".
LowiczakPL
Subdomeny się nie propagują, ta opcja jest tylko dla domen.

Jedyne co może powodować opóźnienia w dostępie do Subdomeny to odświeżanie Apache na serwerze.

Niektórzy mają to on-line czyli Apache restartuje się po zapisaniu zmian VHostów a inni robią restart kilka razy dziennie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.