Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP - pierwsze początki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
karl_o
WItam. Jestem tutaj nowy. Chciałem rozpocząć naukę php dlatego tutaj pisze. Od czego powinienem zacząć?? Z góry dzięki za pomoc.[/url]
[Regis]
Zacznij od zainstalowania sobie Krasnala - to serwer z php i bazą MySQL. Dzieki neimu bedziesz mogl ogladac efekty swojej pracy i korzystac z bazy danych poprzez php. Nastepnie sciagnij jakiegos tutoriala (poszukaj na forum, pewnie sie znajdzie jakis link do kursu) i pisz, pisz, pisz smile.gif

Powodzenia ! smile.gif
A-D-e-X
Kroki:

1. Ściągnij sobie Krasnal'a (http://www.krasnal.tk)
2. Manual'a i kilka kursów
3. Kilka skryptów
4. Ćwicz przez jakiś czas
5. Podejmij jakiś większy projekt. :-)

Życzę powodzenia :wink:
A i jeśli znasz trochę C++ to php to prościzna :-)
Jabol
Radzę jednak kupić sobie książkę. Jak masz książkę to możesz sobie usiąść i poczytać na klopie, w wannie itp. Tym bardziej jest to rozwiązanie dobre, ponieważ nie znam dobrego kursu php po polsku i bym się zdziwił, gdybyś taki znalazł.
karl_o
Jako serwera używam XItami. Zainstalowałem jużphp ale gdy sprawdzam czy działa pokazuje się taki napis na stronie:

Security Alert! The php CGI cannot be accessed directly.
This php CGI binary was compiled with force-cgi-redirect enabled. This means that a page will only be served up if the REDIRECT_STATUS CGI variable is set, e.g. via an Apache Action directive.

For more information as to why this behaviour exists, see the manual page for CGI security.

For more information about changing this behaviour or re-enabling this webserver, consult the installation file that came with this distribution, or visit the manual page.

Co jest nie tak??
rzseattle
kiedys tez uzywalem Xitami + php i wszystko mi sie walilo (mialem bledy podobne do twojego )
teraz mam FoxServ i wszystko gra

wniosek- sciagni i zainstaluj FoxServ albo jakis inny kombajn polecany na tym forum
[Regis]
Karl_o -->

Ja osobiscie polecam krasnala, ale to nie ma wiekszego znaczenia. Wydaje mi sie tylko, ze jest generalnie lepszy (zreszta czy ja Ci tego samego nie pisalem na GOL-u ? )
lark
Cytat
kiedys tez uzywalem Xitami + php i wszystko mi sie walilo (mialem bledy podobne do twojego )
teraz mam FoxServ i wszystko gra

A ja cały czas jadę na Xitami i wszystko śmiga aż miło. Widocznie błedy były w konfiguracji serwera.
karl_o
OK. Zainstalowałem krasnala i jest wszystko ładnie. Dzięki za pomoc.
Regis---> to chyba byłeś ty :D
Myrek
Co do nauki to dla początkujących polecam książkę "php i MySQL. Tworzenie stron WWW " wydawnictwa Helion więcej tutaj: http://helion.pl/ksiazki/phmsql.htm
Mi bardzo pomogła.
Pozdrawiam.
5z474n
Mi pomogla ksiazka "PHP4 od podstaw" ... tez wydawnictwa Helion ... ciagle mi pomaga :] a na poczatu kurs ze strony na bajo.pl smile.gif ale juz tej stronyc chyba nie ma :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.