Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: upload plików na serwer i zapis do bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Pompka
Cześć,

Słuchajcie jestem początkującym i potrzebuje porady. Użyłem opcji szukaj i nie znalazłem niestety takiego problemu. O co chodzi, otóż chciałbym aby klient razem z formularzem mógł wysłać kilka zdjęć, a zdjęcia będą zapisywane w pliku na serwerze, zaś dane kontaktowe klientów w bazie mysql. I teraz tak zwracam dane klientów w postaci tablicy assocjacyjnej coś takiego
  1. <?php
  2. echo'<td style="width:35px;">'.$row["id"].'</td>';
  3. echo'<td style="width:100px;">'.$row["imie"].'</td>';
  4. echo'<td style="width:120px;"><a href="../pages/page.php?name='; echo $row["id"]; echo'">';echo $row["nazwisko"]; echo'</a></td>';
  5. ?>

I na stronie page.php chciałbym wyświetlać zdjęcia tylko i wyłącznie osoby która je tam wrzuciła. Wiem, że $_GET['name'] złapie potem id, no ale jak zapisywać foto w pliku na serwerze żeby otworzyć je do konkretnego klienta potem? Udało mi się zapisać zdjęcia w pliku i ich nazwy wrzucać do bazy. Zrobiłem dwie tabele jedną z danymi, a drugą ze zdjęciami obie maja kolumnę 'user_id', która miała łączyć je ze sobą, ale gdy dodam np. 3 zdjęcia to trzy wiersze lądują do obu tabel. Proszę o poradę jak to rozplanowaćquestionmark.gif Czytałem że nie warto trzymać plików w bazie, wiec chce to zrobić w pliku.

EDIT // Temat do zamknięcia, zrobiłem to na dwie tabele po prostu pogubiłem się w zapytaniach i na dwa razy wrzucałem do bazy dane ;/
NickOver
Możesz jeszcze (aby nie trzymać plików w bazie) pliki jednego usera wrzucać do folderu którego nazwa będzie taka jak id usera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.