IAmBoskiM
19.05.2016, 19:41:05
Witam.
Czy jest możliwość przeczytania cache i cookies swojej przeglądarki? Jeżeli tak, to jak?
I jeżeli tak, to czy pliki z cache będą zawierać kod PHP? Oraz czy używanie rozszerzenia APCu jest bezpieczne w PHP? Tak, aby nie było sytuacji, że ktoś sobie przeczyta cache, w którym są dość ważne dane no i lipa.
Pyton_000
19.05.2016, 19:54:43
a wiesz co to jest APC ? Wiesz co to cache?
Mam wrażenie że pytasz ale nie wiesz o co.
Cookie tak, można sobie przeglądać do woli.
IAmBoskiM
19.05.2016, 20:10:56
Nie znam się, to się pytam. Logika trzylatka.
Pamięć podręczna. Zapisywana w przeglądarce czy gdzie tam aby strona się załadowała bez ponownego pobierania pliku.
I wiem co to jest APC. Bardziej interesuję się APCu, albowiem APC nie działa wersjach 5.5+ PHP.
Wiem co to cache, ale się niewiele na nim znam. Dlatego pytam. Logika trzylatka, powtarzam.
Dziękuję za odpowiedź. Jeżeli możesz to pomóż jeszcze w sprawie cache i wytłumacz co to jest, albowiem na to wygląda, ja nie wiem.
Pyton_000
19.05.2016, 21:54:05
Chodzi Ci o cache przeglądarki? Jeśli tak to nie będzie tam nic co byś nie dostał od serwera czyli obrazki, html itd.
Jeśli chodzi o cache po stronie serwera to nie podejrzysz go bez dostępu do maszyny lub plików źródłowych.
w 99% przypadków z poziomu klienta nie zobaczysz kodu PHP ponieważ serwer przesyła wynikowy HTML.
Ten 1% to może być np. wywalenie się parsera PHP, błąd w kodzie itd.
APCu jest podobne do cache Redisa, Memcached itd. (o ile mi wiadomo i to co google podpowiedziało). Tutaj nie wiem ale też raczej bezpieczne pod kątem klienta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.