Witam,
mam taki nietypowy problem, którego nie mogę rozwiązać.... Może ktoś z forumowiczów już się z tym zmagał lub ma pomysł jak to zrobić.
Otóż - mamy serwis internetowy, który ma w celach bezpieczeństwa wyłączoną obsługę znaku "?" w adresie URL (zablokowana obsługa metody GET). Wywołanie adresu URL ze znakiem "?" powoduje wyświetlenie komunikatu o błędzie. Problem polega na tym, że wiele zewnętrznych systemów marketingowych (sieci reklamowe, narzędzia do e-marketingu) domyślnie dodają parametry po znaku "?".
I tu pytanie - czy można jakoś w htaccess sprawić (dodać odpowiednie warunku na początku tego pliku) aby wszystko po znaku "?" wraz ze znakiem "?" było ignorowane w dalszym przetwarzaniu reguł w htaccess?
Dla przykładu - mamy url: domena.pl/jakas_podstrona.html
Kierujemy ruch na url: domena.pl/jakas_podstrona.html?parametr=wartosc
Na początku przetwarzania w htaccess obcina nam "?parametr=wartosc" (jednak w przeglądarce jest on nadal widoczny - chodzi o to aby javascript miał do niego dostęp).
Myślałem nad zastosowaniem czegoś podobnego do tego:
RewriteCond %{THE_REQUEST} ^[A-Z]+ /.*\ HTTP
RewriteCond %{QUERY_STRING} !^$
RewriteRule .* http://domena.pl%{REQUEST_URI}? [R=301,L]
Jednak to nie rozwiązuje problemu - następuje przekierowanie na adres url bez "?" i parametrów. A mi chodzi o to aby one istniały ale były "ignorowane" przez dalsze reguły htaccess.