Witam,

Z góry informuję, że jestem początkujący i nie mam szerokiej wiedzy i niektóre moje sformułowania mogą wydawać wam się śmieszne, więc proszę o wyrozumiałość smile.gif Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Przymierzam się do stworzenia multimedialnej bazy danych i w związku z tym mam kilka pytań:
- w jakim języku najlepiej napisać taką bazę? Czytałem, że multimedialne bazy danych tworzyć w obiektowo-relacyjnym, czy taki typ bazy danych mogę stworzyć w MySQL?
- Czy całą bazę postawić na serwerze dedykowanym razem z danymi, czy na przykład mogę postawić bazę danych na xampp, a dane oddzielnie w chmurze? Jeśli zrobiłbym w ten drugi sposób, to w jaki sposób połączyć bazę danych z chmurą, tak abyśmy mogli wyszukać dany plik danych?
- w jakim formacie zapisywać dane multimedialne? Czytałem o formacie MPEG-7, gdzie metadane zapisują się w XML, ale nigdy się nie spotkałem z formatem. Czy możecie mi powiedzieć na jego temat coś więcej? Jak go zastosować w przypadku takiej bazy danych?
Będę wdzięczny za wszelkie inne porady w tym temacie smile.gif Jeżeli macie zupełnie inne pomysły na multimedialną bazę danych to bardzo proszę, abyście się nimi podzielili, jestem otwarty na wszystkie pomysły i rady smile.gif