Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Pozycja tooltipa się rozjeżdża
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szczemp
Mam taki kod javascript (jquery)
https://jsfiddle.net/7bozsyxt/
Chodzi o tooltipa co pojawia się po najechaniu na wyraz Hover. Tu działa ok. Ale jak tooltip ma się pojawić w modalnym oknie to jakoś dziwnie daleko od myszki się pojawia. No otwarciu modalnego okna klikiem na Klik i najechaniu na Hover2 dobrze to widać.
Jeśli w 14 linii js zmienię
Kod
var mousex = e.pageX + 20;
var mousey = e.pageY + 10;

na np
Kod
var mousex = e.windowX + 20;
var mousey = e.windowY + 10;

to jakoś lepiej wygląda, ale tooltip nie podąża za myszką. Kto pomoże zmusić tooltipa po najechani na Hover2 do podążania za myszką tak jak po najechaniu na Hover?
trueblue
Pozycja jest dobrze obliczona, ale względem lewego, górnego rogu okna. Hover2 jest przesunięty/ustawiony wewnątrz rodzica #modalne. Jeśli więc ustawisz x=50, y=50, obliczone względem narożnika okna, a element jest dzieckiem #modalne (które jest pozycjonowane), to tooltip ustawi się względem tego okna.
szczemp
Nie bardzo mogę rozszyfrować to co napisałeś.
Jednak problem udało się rozwiązać banalnie. Wystarczyło pozycję tooltipa ustawiać nie na absolute a na fixed.
Kod
css({position: 'fixed', top: mousey, left: mousex});
trueblue
Hover2 jest pozycjonowany absolutnie, ale względem okna modalnego (jest odsunięty od rogu ekranu), a Ty dla tooltipa ustawiasz (przykładowo) 50,50, przez co ten się odsuwa od Hover2.
Powinieneś w obliczeniach uwzględnić pozycję elementu Hover.

Twoje rozwiązanie z fixed nie będzie działać poprawnie jeśli element hover będzie poniżej widocznej części ekranu (będzie trzeba przeskrolować ekran, aby do niego dotrzeć).
szczemp
Teraz rozumiem. Rzeczywiście z fixed było tak jak napisałeś. Namęczyłem się, ale chyba jest teraz ok. Z pozycjonowaniem absolutnym za nic nie mogłem dość do ładu. Więc spróbowałem relatywnie ustawiać tooltipa. I teraz jest ok.
https://jsfiddle.net/7bozsyxt/1/

Jednak nie wszystko działa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.