Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL]optymalizacja zapytań SQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pehape77
Cześć

Mam dwie tabele w bazie danych, w jednej z nich są użytkownicy, a w drugiej mam ich statystyki.

Chciałbym stworzyć dwie tabele html które będą wyswietlaly te statystyki, tzn listę wszystkich użytkowników a obok nich ilość wprowadzonych przez nich rekordów do bazy danych oraz sumę jednej z kolumn.

Teraz robię to w taki sposób, że tworzę dwie tabele tymczasowe, robię pętle po wszystkich użytkownikach i w tej pętli wchodzę w ta druga tabele bazy danych , która zawiera ich statystyki i po wyciągnięciu tego co mnie interesuje zapisuje dane we wcześniej utworzonej tabeli tymczasowej. No i po zakończeniu pętli SELECTem wyciągam dane z tabeli tymczasowej i wrzucam je do widoku aplikacji.

Moje pytanie brzmi, czy jest na to jakiś lepszy sposób, bardziej zoptymalizowany? Będę wdzięczny za wszelką pomoc!

Pozdrawiam
Puszy
A co stoi na przeszkodzie żeby wyciągnąć to jednym zapytaniem zawierającym joina i sumę?
Lion
Prawdopodobnie trzeba będzie coś pogrupować GROUP BY.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.