Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]zamierzam zmieniać polskie nazwy zmiennych/klas/metod na angielskie. Jest jakieś cudowne narzędzie do tego zamiast [ctrl+R] ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
porzeczki
zamierzam zmieniać nazwy PL na EN całego projektu i bazy. Czy jest jakieś mądre narzędzie do takiej operacji?

drogimex
jeśli chodzi o zmienne to chyba większość IDE pozwoli Ci łatwo wyszukać dane zmienne w całym projekcie, ma to np. NetBeans. a co do klas, metod itp. to pytanie dlaczego musisz zmieniać na angielskie? trzeba z tym bardzo uważać, aby pilnować wszystkich miejsc wywołania metod (w tym też tych statycznych!). Nie lepiej pozostawić już wersję PL?
olszam
Jeśli projekt jest zakończony i ma polskie nazwy to je zostaw, głupotą jest ciągle wszystko sprowadzać do języka angielskiego z głupiego powodu jakim jest wymóg znajomości angielskiego. Pomyśl sobie że ja jeszcze lepiej robię z nazwami zmiennych, walnę łapą w klawiaturę i taką nazwę zostawiam bo nie chce mi się każdej zmiennej nazywać jakoś lub wykorzystać tą samą nazwę i dopisywać na końcu jakąś liczbę biggrin.gif
Tomplus
W pewnej mądrej książce powiedzieli aby stosować tylko jedną konwencję językową, ale w praktyce jest z tym różnie, nawet największe firmy developerskie wypuszczają produkty z mieszanymi konwencjami. (Zauważyłem że projekty niemieckich firm mieszają swój język z angielskim) Więc czy my musimy być gorsi i bezwzględnie dbać o konwencję?
Myślę że wszystko zależy od projektu i dla jakiego klienta tworzymy aplikację. Ja osobiście w ten właśnie sposób podchodzę i niestety czasem wychodzą potworki językowe gdzie słowo angielskie łączę z polskim, albo angielski odpowiednik jest dwuznaczny, a polskim określeniem jasno przedstawia do czego służy zmienna/metoda.
nospor
Cytat
Pomyśl sobie że ja jeszcze lepiej robię z nazwami zmiennych, walnę łapą w klawiaturę i taką nazwę zostawiam bo nie chce mi się każdej zmiennej nazywać jakoś lub wykorzystać tą samą nazwę i dopisywać na końcu jakąś liczbę
No tak... biedni ludzie ktorzy beda musieli kiedys z toba pracowac lub poprawiac po tobie kod tongue.gif

Cytat
nawet największe firmy developerskie wypuszczają produkty z mieszanymi konwencjami
To zaden powod by usprawiedliwiac u siebie mix

Cytat
Więc czy my musimy być gorsi i bezwzględnie dbać o konwencję?
Dbanie o konwencje nie oznacza ze jest sie gorszym. Wrecz przeciwnie - dbanie o konwencje czyni nas lepszymi smile.gif
Jak widze kody w stylu:
whereIsNumer()
to az mnie oczy bola.

Cytat
Myślę że wszystko zależy od projektu i dla jakiego klienta tworzymy aplikację
Klient nie ma tu nic do znaczenia. Klienci nie zagladaja w kod. Konwencja jest dla developerow po to by sie dobrze pracowalo. Wbrew pozorom jak juz opanujesz porzadnie konwencje sam nie bedziesz mogl scierpiec ludzi ktorzy jej nie przestrzegaja. Jak sie trzymasz jednej konwencji to przegladanie kodu jest znacznie prostrze. Kazda odchylka od konwencji od razu rzuca sie w oczy.

Cytat
albo angielski odpowiednik jest dwuznaczny, a polskim określeniem jasno przedstawia do czego służy zmienna/metoda.
Mozesz podac przyklad? Tylko nie pisz prosze, ze chodzilo ci o "sex" wink.gif
porzeczki
zrezygnowałem z tego, robiłbym to tydzień a i tak nic by potem nie działało. Ale w przyszłości będę robił tylko angielskie (średnio mi się podoba CreateZamowienieFormHandler, a takie kwiatki wychodzą z konieczności łączenia nazw klas Entity z konwencjami nazewnictwa frameworka).
nospor
Cytat
a takie kwiatki wychodzą z konieczności łączenia nazw klas Entity z konwencjami nazewnictwa frameworka
Nie, takie kwiatki wychodza jak piszesz po polsku zamiast po angielsku wink.gif
Nazwy tabel tez by bylo milo miec po angielsku
porzeczki
zgoda, o tym mówię. Zaczęło się od Polskich nazw tabel bazy danych, potem wirus poszedł w Entities a stąd już dalej w mutanty polsko-angielskie nazw metod by stosować nazewnictwo frameworka (prepareNAZWAENTITYFormHandler). Wnioski wyciągnąłem.
nospor
Cytat
Wnioski wyciągnąłem.

smile.gif

Tomplus
@Nospor
Czasem nie da się postawić jednej wyraźnej krechy i stwierdzić dzisiaj wszystkie moje poczynania będą zgodnie z konwencją, bo więcej czasu zmarnujemy na szukanie nazw niż na kodowaniu.

Ale rację masz że klient nie zagląda do kodu, chyba że klientem jest inny programista smile.gif
nospor
Cytat
bo więcej czasu zmarnujemy na szukanie nazw niż na kodowaniu.
po raz kolejny: mozesz podac przyklad? Osobiscie nie widze problemy w pisaniu w konwencji a juz na pewno nie zajmuje mi to wiecej czasu niz "normalne" kodowanie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.