Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css] dopełnienie podkreślenia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam,

Próbuję na różne sposoby osiągnąć efekt dopełnienia kreską do brzegu strony podkreślenia. Może na zrzucie ekranu będzie łatwiej wytłumaczyć:

oraz

Generalnie są to teksty w elementach blokowych <hx>. Próbowałem włożyć do hx element span i nim manipulować ale nic to nie dało. Nie mam zbytnio na to pomysłu. Chodzi też o to, żeby zachować responsywność więc podawanie sztywnych wymiarów nie wchodzi w grę. Myślałem o podłożeniu grafiki ale to takie mało eleganckie, a do tego po zmianie rozmiaru fonta wszystko się wysypie.

1. <h5><span itemprop='author'>autor</span>, <span class='text-muted' itemprop='dateCreated'>data</span><span class='podkreslenie'></span></h5>

oraz
  1. <h3 itemprop='name'><span class='podkreslenie_left'></span> ŚRÓDTYTUŁ NA STRONIE <span class='podkreslenie_right'></span></h3>

Macie może na to jakiś patent? A może się poprostu nie da...

Pozdrawiam, Ł.
trueblue
1. Możesz używać pseudoelementów ::after i ::before (prawo/lewo).
2. Możesz też użyć podkreślenia dla całości <hX>, a dla elementu, w którym nie ma podkreślenia użyć białego podkreślenia lub białego tła (przykryć).
Neutral
  1. <h2>Welcome</h2>
  2. <span style="border-top:1px solid red;display:block;margin-top:-20px;margin-left:100px;overflow-x:hidden;"></span>
lukash82
Cześć,

Dzięki za podpowiedź ~trueblue. Zupełnie mi to gdzieś umknęło...

Ukulałem coś takiego: JSFiddle

Narazie próbuję to ogarnąć bez generowania obrazka. Problem mam jednak z równym dopełnieniem do krawędzi...

trueblue
https://jsfiddle.net/qwobguz9/2/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.