Mój problem wygląda następująco.
Mam bazę w której jest kilka tabel. Przechowują one dane z normalnej tabelki gdzie są wiersze i kolumny.
Udało mi się napisać zapytanie, które łączy tabele, które są w bazie. W phpmyadmin po wpisaniu kodu sql wydaje mi się,że wygląda wszystko tak jak powinno. Teraz muszę wyświetlić to co jest w bazie na stronie w formie tabelki. I tu pojawia się mój problem, bo nie umiem sobie z tym poradzić. Każda nazwa obiektu i atrybutu powinna pojawić się tylko raz. I każda para obiekt atrybut powinna mieć przypisaną do siebie wartość.
Ogólnie schematycznie tabelka powinna wyglądać tak:
| Nazwa atrybutu | Nazwa atrybutu | Nazwa atrybutu | Nazwa atrybutu
Nazwa obiektu | Nazwa wartości | Nazwa wartości | Nazwa wartości | Nazwa wartości |
Nazwa obiektu | Nazwa wartości | Nazwa wartości | Nazwa wartości | Nazwa wartości |
Tutaj są screeny konkretów
Wynik zapytania mysql
Wygąd po wyświetleniu na stronie
Na chwile obecną żeby wyświetlić nazwę obiektu i nazwę atrybutu z bazy używam osobnych dwóch zapytań, bo inaczej nie potrafię.
Prosiła bym o:
- powiedzenie mi czy to zapytanie waszym zdaniem jest poprawne żeby wyświetlić to w takiej formie jak potrzebuję?
- jakieś wskazówki/wytłumaczenie odnośnie tego jak to wyświetlić w tabelce za pomocą php i htmla. Proszę o pisanie na chłopski rozum gdyż niestety w tej tematyce dopiero raczkuje

Jeżeli zapomniałam coś dopisać lub napisałam niezrozumiale proszę mnie poinformować
Z góry dziękuje za każdą pomoc.
<!--c1--><div class='codetop'>Kod</div><div class='codemain'><!--ec1--><?php /* $zapytanie = "select nazwa_atrybutu, nazwa_obiektu, nazwa_wartosci from atrybut join pozycja on atrybut.id_atrybutu=pozycja.atrybut_id_atrybutu join obiekt on obiekt.id_obiektu= pozycja.obiekt_id_obiektu join wartosc on wartosc.id_wartosci=pozycja.wartosc_id_wartosci "; */ $zapytanie = "select nazwa_obiektu, nazwa_atrybutu,`wartosc_num`, nazwa_wartosci,nr_kolumny from atrybut left join pozycja on atrybut.id_atrybutu=pozycja.atrybut_id_atrybutu left join obiekt on obiekt.id_obiektu= pozycja.obiekt_id_obiektu left join wartosc on wartosc.id_wartosci=pozycja.wartosc_id_wartosci where nr_kolumny = wartosc_num"; $zapytanie_liczba_obiektow = "select * from obiekt"; $zapytanie_liczba_atrybutow = "select * from atrybut"; } } } ?><!--c2--></div><!--ec2-->