Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP codeigniter MVC baza danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pmietus4086
Witam. Wszytkich jestem tu nowy smile.gif
Chciałbym prosić o pomoc. Mianowicie, zaczynam przygodę z Codeigniter i PHP.
Mam zrobioną bazę w Phpmyadmin mysql i teraz mam tabele, powiedzmy produkty a w niej kolumny: id / magazyn / produkt / szt.
Chciałbym coś takiego napisać, że jak kolumna szt. będzie 0, to ma mi cały wiersz usunąć.

Jak to zrealizować? Co napisać w Controlerze, co w modelu, a co w widoku?
Może mi ktoś to objaśnić? Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam
Omenomn
Zacząłbym od angielskiego nazewnictwa.
Następnie dziwnie według mnie chcesz to rozwiązać, uzależniając usunięcie wiersza od wartości kolumny w wierszu.
Jeżeli chcesz usunąć rekord w bazie danych, to tworzysz metodę w kontrolerze np. destroy($id), przyjmującą id wiersza, który chcesz usunąć.
Wywołujesz odpowiedzialny model za tabele, z której chcesz usunąć rekord i usuwasz po id ze zmiennej $id.
Formularz do usuwania tworzysz w widoku.
Usuwanie rekordów należy wykonywać metodą POST, dlatego używasz formularza, a nie zwykły link.

Są tutoriale na temat CodeIgnitera, sam z takich kiedyś korzystałem.
Podsuną Ci wiele rozwiązań i oszczędzisz czas dzięki nim.
Spawnm
Sprawdź mysql trigger
pmietus4086
Witam
Dlaczego dziwnie , jeżeli mam produkt w bazie danych którego fizycznie nie ma szt = 0 ...to chce go usunąć z bazy ...
nie chcę tworzyć formularza bo ma mi to automatycznie zrobić ...jeżeli osiągnie zero...
trzeba by było napisać zmienną np taką :
  1. DELETE FROM `nazwa_tabeli` WHERE `szt` = 0 ";

tylko nie wiem czy w modelu??
[MySQL][/MySQL]
Pyton_000
Tam gdzie dokonujesz zapisu zmiany stany magazynowego rzucasz event np. "availability_changed" z ID produktu. Potem robisz sobie EventHandler w którym dla przekazanego stanu robisz sobie DELETE j.w tylko dodatkowo z ID przedmiotu. Tyle
viking
Ach te eventy. Później znajdź panie gdzie co się wykonuje bo popodpinane pińcet zdarzeń. Popieram to co napisał Spawnm. Nawet nie musisz ruszać PHP w takim wykonaniu.
pmietus4086
Panowie zrobiłem to tak :
  1. $this->db->query('DELETE FROM notes WHERE `szt` = 0;',array($this->input->post('produkty_id')));

Działa mi to
co na to powiecie questionmark.gif?
Pyton_000
może być, tylko jeszcze pewnie indeks się przyda na pole `szt`, chyba że masz tam raptem 100 produktów to można olać smile.gif
Omenomn
Cytat
Dlaczego dziwnie , jeżeli mam produkt w bazie danych którego fizycznie nie ma szt = 0 ...to chce go usunąć z bazy ...

Jeżeli czegoś nie ma, to nie powinno tego być w tym przypadku rekordu jak dla mnie, nie znam całej struktury Twojej bazy, także nie będę oceniał.

Trigger też będzie dobrym rozwiązaniem, według mnie tongue.gif odnośnie postu Spawnm'a
Pyton_000
Triggera tak łatwo nie wrzucisz na AWS RDS to tak z ciekawostek.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.