Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie odnośnie prawidłowego zapytania w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Baku12345
Witam
Podczas przerabiania kursu PHP natrafiłem na zapytanie w stylu
  1. ...("UPDATE categories SET lp = '".$lp."', name = '".$name."' WHERE id=$id");

Chodzi mi tutaj o te cudzysłowia i kropki. Jaką one rolę pełnią, czy jest to jakieś zabezpieczenie przed ewentualnym włamaniem? Wydaje mi się, że są one zbędne i tylko wydłużają zapytanie, ale mogę się mylić. Czy nie lepsze by było zapytanie
  1. ...("UPDATE categories SET lp = '$lp', name = '$name' WHERE id=$id");

Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję za pomoc
viking
Pokaż link do kursu bo pewnie jest przestarzały. Parametry powinny być bindowane (zobacz kurs PDO w stopce). Kropka to łączenie ciągów. Zapytanie powinno wyglądać tak naprawdę:
UPDATE categories SET lp = ?, name = ? WHERE id=?
Baku12345
Zgadza się, kurs jest stary, choć fajny. Jest to dokładnie kurs PHP z QuArt Studio. Gość pokazuje w nim jak stworzyć CMS-a i panel admina do zarządzania newsami i komentarzami. Praktycznie po dodaniu paru funkcjonalności i szablonu mamy gotową stronę z systemem zarządzania treścią własnej roboty. Nie wiem czy go jeszcze znajdziesz w sieci, może na chomikuj.pl smile.gif

Faktycznie będę musiał pozamieniać te zapytania w swoim skrypcie na zapytania PDO. Dzięki już wszystko wiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.