Mam aplikację opartą o duże ilości danych, działa standardowo, tabelki i formy.
Chciałbym jednak przy niektórych elementach dodać bardziej przystępne działanie np. przy tabeli dodać przycisk edycji, który nie wyświetlał by się nowej podstrony ale popup w formie bootstrap modala.
Osiągnąć to jest mi łatwo, robimy modala, podpinamy pod event kliknięcia przycisku, po jego wczytaniu musimy formularz dynamicznie dopasować - zmienić route do edycji (action) i podstawić domyślne wartości do pól, zmienić jakąś treść itp.
Potem skoro modal otworzył się dynamicznie to dobrze by było go też już obsłużyć ajaxem aniżeli przeładowywać stronę i wyświetlać błędy nie wiadomo gdzie.
Jak widać dużo logiki dla małej pierdółki, co istotniejsze logika się powtarza bo chciałbym ją w wielu miejscach i przychodzi moment że chciałbym to unormować w nowej wersji systemu.
Podsumowując:
- modale bootstrapoweze względu że są już one wbudowane w gotową templatkę
- te micro formularze (zawartość modala) chciałbym mieć w formie osobnych widoków
- zamiast dynamicznego podstawiania wartości (val() val(), text(), text() wolałbym je podstawić już na poziomie renderowania widoku przez backend
- modal dynamiczny pobierany z serwera zamiast statycznego, ukrytego w kodzie, który jest tylko hidden
- wysłanie danych z modala ajaxem do kontrolera
- znormalizowana obsługa błędów, analogiczna do tradycyjnych formularzy czyli wyświetlenie błędów z walidatora pod polami itp. (może odświeżyć zawartość całego modala jak przy ładowaniu).
- możliwość ustalenia akcji, która ma się wykonać po success (odświeżenie strony, usunięcie wiersza itp).
- opcjonalnie fajnie by dać możliwość linkowania do akcji czyli np. listę kategorii i przyciski edytuj i wtedy miałbym taki url: site.com/categories#edit/[id] który by po wejściu ładował stronę i odpalał modala edycji.
I teraz moje pytanie - czy VUE to jest to czego szukam i czy się tu nada? Czy jednak to jest bardziej pod budowanie całej aplikacji ala Angular, a do mojego powyższego zbudować sobie jakiś własny, uniwersalny mini framework w oparciu o jQuery (który znam dobrze, a vue tylko na razie o nim czytam)?