Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dostep do katalogow
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kerrang
witam wszystkich

mam pewien problem i byc moze ktos pomoze mi go rozwiazac.
chodzi o prawa dostepu do katalogow.
zalozmy, ze mam katalog, do ktorego uzytkownik moze wrzucac i usuwac pliki. nie chcialbym zmieniac praw dla tego katalogu na 777. chcialbym utworzyc w systemie (linux) specjalnego usera i dla niego tylko nadac prawa dostepowe.
i teraz pytanko, czy da sie wykonac kod php i zmusic go zeby zostal wykonany z prawami dostepu danego usera?

nasunela mi sie jeszcze jedna mysl. skrypty php sa wykonywana przez interpreter, ktory musi chodzic odpalony dla jakiegos usera. moze wystarczy powiazac tego usera i jemu przypisac prawa do tego katalogu?

---
pozdrawiam kerrang
Jabol
z mojej wiedzy możesz to zrobić tak. możesz napisać skrypt w php taki który będzie robił tylko to co chcesz, potem możesz go zapisać jako
Kod
#/usr/local/php_path/php -opcje

<?php

//kod

?>
Potem wstawiasz do /etc/services (z tego co pamiętam- poszukaj sobie o stawianiu backdorów) odpowiedni wpis na odpowiednim porcie, z odpowiednio ustalonym plikiem oraz użykownikem- właścicielem, potem już tylko w twoim programie łączysz się z tym portem i możesz nawet odczytać i wysłać (musiałby to być naprawdę mądry program) instrukcje. Tyle z mojej wiedzy, która nie podsówa mi więcej pomysłów. Jednym słowem robisz sobie własny program sieciowy, który po połączeniu robi to, co chcesz!
kerrang
Cytat
z mojej wiedzy możesz to zrobić tak.

dzieki serdeczne. mysle, ze to naprowadzi mnie na wlasciwy trop.

---
pozdrawiam kerrang
Jabol
PS. "normalnie" nie da się tego zrobić, bo to nie ty (tzn. php) tylko apache jest właścicielem procesu i to apache (używasz apache, prawda?) decyduje o tym, kto jest właścicielem procesu
Jabol
Nie wiem, czy to jest to co myśle, ale w linuxie możesz chyba zrobić to za pomocą posix_setuid(/*prościej co??*/). Ale problem jest taki, że z tego co zrozumiałem potrzebujesz do tego praw roota (aby wywołać tą funckcję)!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.