Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy konieczne jest używanie tych reguł
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gucio1
Witam,

przyjaciel poprosił mnie o stworzenie niedużego systemu do obsługi klientów

System ma zawierać:
- logowanie/rejestracja,
- zakup realizowany przez dotpay,
- dostęp do bazy klientów,
- historia zakupów,
- jeszcze kilka małych opcji.

Ze wszystkimi technicznymi aspektami poradzę sobie bez problemu robiłem już takie i podobne systemy które funkcjonują od ponad 2 lat w sieci.

Kolega doświadczony informatyk pracujący w korporacji wskazał mi abym dokształcił się z następujących reguł/standardów:
SOLID, MVC, DRY.

Rozumiem że są to ogólnie przyjęte standardy (SOLID, MVC) ale czy przy tworzeniu nie dużej aplikacji na nieduże potrzeby jest konieczność wprowadzania tych standardów?
Co do metody DRY jeśli w żadnym stopniu nie stosowanie tej metody nie ma wpływu na czas wykonywania kodu, to jeśli fragment kodu po prostu się powtórzy dajmy na to 3 razy to jest to ogromny błąd i w ogóle powinienem zapaść się pod ziemie i zostać kierowcą tira bo jestem za dużym głąbem na programowanie?

Z góry dzięki za wskazówki.
Podrawiam.
prz3kus
Te standardy są głównie po to, aby osoba która nie zna projektu, a potrzebuje się w niego zagłębić nie ślęczała przed nim dniami i nocami wymawiając przy tym brzydkie słowa smile.gif
gucio1
Tak właśnie wywnioskowałem.

Czyli nie jest konieczne stosowanie tych standardów jeśli tylko ja będę administratorem tego systemu?

Czy dokumentacja częściowo złożona z komentarzy w kodzie i pliku wyjaśniającego działanie poszczególnych modułów nie rozwiązuje po części tego problemu?
Chodzi mi o to że więcej czasu zajmie mi opanowanie tych rzeczy niż napisanie całego systemu.

Dodatkowe pytanie: kolejnym błędem który chodzi mi po głowie jest mieszanie html z php.
Co na to poradzić?
Czy przy wykonywaniu aplikacji internetowych na nieduża skale ma to aż tak istotny wpływ na bezpieczeństwo, szybkość działania lub na cokolwiek innego?
Czy jest to też podobna kwestia co do ww. czyli chodzi o to że osoba nie znająca kodu będzie miała problem się odnaleźć?
Pyton_000
Jeśli jakiś kod wymaga komentarza to w 90% przypadków kod jest bardzo złej jakości.
gucio1
Kolejna rzecz.
Czy relacje w bazie danych są koniecznością?
Usprawnia to w jakiś sposób funkcjonowanie bazy danych?
Nie wystarczą te same rekordy w bazie danych do których aplikacja się odwołuje w zależności od potrzeb?

Sądzę że w moim kodzie nie są potrzebne ale taka mi myśl przyszła do głowy że zamiast wprowadzania tych standardów mógłbym napisać jakąś dokumentacje czy właśnie te komentarze.
Chociaż wiem że jest to zbędne.
viking
Jeszcze brak stosowania MVC można zrozumieć. Do prostych rzeczy nie jest aż tak konieczny. Brak podziału na widoki i stosowanie systemów szablonów też jeszcze można pojąć. Ale jak ktoś pyta czy trzeba stosować relacje to znaczy że pisze śmietnik a nie kod. Tylko mysql zezwala na taki gówno-kod chociaż i tak już innodb jest domyślnym silnikiem. Jak sobie wyobrażasz poprawne ogarnięcie choćby zamówień bez relacji?
monadicphp
Przemyślenia tego Pana mogą odpowiedzieć na twoje pytania http://blog.ircmaxell.com/2013/11/beyond-clean-code.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.