Rozumiem

dzieki wielkie za wyjaśnienie. Możesz mi jeszcze jedno powiedzieć, chce zakupić 6 serwerów o parametrach
Ram: 16 gb
Procesor: i7 2600 (4 rdzenie 3.0 ghz)
Dyski: 2x3 tb
Siec: 1gb
Chcialbym je polaczyc w taki sposób jaki opisałeś. Natomiast mam kilka pytań, nie mam doswiadczenia natomiast martwia mnie te pytania:
1. Czy jesli kazdy serwer ma lacze 1gb to jesli na serwerze bedzie kilka tys plikow (np 6k), i powiedzmy 5k osob bedzie w tym samym czasie pobierac plik, tzn. Np (chcialem dac mozliwosc podgladu, odtworzenia plików na stronie i tu wyswietlac reklamy by utrzymac serwery) to czy lacze da rade ze nie bedzie się dlugo bufrowalo? (aby nie dawac unikalnych linkow do plikow chce otwierac je w pliku php np, funkcja fread. Czy tu ograniczac predkosc pobierania dla 1 osoby, czy poprostu otworzyc plik bez ograniczania predkosci wysylania pliku do klienta)
2. Czy gdybym na jednym z 6 serwerów postawil mysql i by nie marnowac miejsca trzymal na nim pliki to czy by serwer się nie zapychal. (gdyz musze gdzies trzymac informacje o plikach i za kazdym razem je pobierac) czy dobrym rozwiazaniem byłoby trzymac te informacje w malych plikach na dysku i za kazdym razem pobierac je. Dodam ze na stronie nie bedzie logowania i rejestracji tzn. Zadnych dodatkowych zapytań do bazy (tylko odczyt informacji o plikach)
3. Waro wedlug ciebie uzywac ngnx czy apache spokojnie da sobie rade przy tego typu projekcje.
4. Znasz jakas strone co jest wytłumaczenie jak skonfigurowac ten system plikow (opisany przez ciebie)?
Gdybyś mogl na nie odpowiedziec, wszystko bym juz wiedział. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc