Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SQL import
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adiparts
Witam,

Mam plik do importu danych mysql, wchodzę na stronę dedykowaną dla mnie przez nazwa.pl , robię import zaciąga pliki i wyskakuje błąd :

Błąd
Static analysis:

4 błędów zostało znalezionych podczas analizy.

A symbol name was expected! (near "'id_car_generation'" at position 99)
Oczekiwano definicji co najmniej jednej kolumny. (near "'id_car_generation'" at position 99)
Oczekiwano początku polecenia. (near "8" at position 123)
Nierozpoznany typ polecenia. (near "NOT NULL" at position 126)
Zapytanie SQL:

-- -- Structure for table 'car_generation' -- CREATE TABLE IF NOT EXISTS 'car_generation' ( 'id_car_generation' int(8) NOT NULL AUTO_INCREMENT, 'name' varchar(255) NOT NULL, 'id_car_model' int(8) NOT NULL, 'year_begin' varchar(255) DEFAULT NULL, 'year_end' varchar(255) DEFAULT NULL, 'date_create' int(10) unsigned NOT NULL, 'date_update' int(10) unsigned DEFAULT NULL, 'id_car_type' int(8) NOT NULL DEFAULT '0', PRIMARY KEY ('id_car_generation'), KEY 'id_car_type' ('id_car_type') ) ENGINE=InnoDB AUTO_INCREMENT=10945 DEFAULT CHARSET=utf8 COMMENT='Generation'

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja

#1064 - Something is wrong in your syntax obok ''car_generation' (
'id_car_generation' int(8) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
'name' w linii 5

Czy ktoś mógł by mi pomóc? sad.gif
trzczy
  1. MariaDB [test94]> CREATE TABLE IF NOT EXISTS `car_generation` ( `id_car_generation` int(8) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `name` varchar(255) NOT NULL, `id_car_model` int(8) NOT NULL, `year_begin` varchar(255) DEFAULT NULL, `year_end` varchar(255) DEFAULT NULL, `date_create` int(10) UNSIGNED NOT NULL, `date_update` int(10) UNSIGNED DEFAULT NULL, `id_car_type` int(8) NOT NULL DEFAULT '0', PRIMARY KEY (`id_car_generation`), KEY `id_car_type` (`id_car_type`) ) ENGINE=InnoDB AUTO_INCREMENT=10945 DEFAULT CHARSET=utf8 COMMENT='Generation';
  2. Query OK, 0 rows affected (0.01 sec)
  3.  
  4. MariaDB [test94]> DESCRIBE car_generation;
  5. +-------------------+------------------+------+-----+---------+----------------+
  6. | FIELD | Type | NULL | KEY | DEFAULT | Extra |
  7. +-------------------+------------------+------+-----+---------+----------------+
  8. | id_car_generation | int(8) | NO | PRI | NULL | AUTO_INCREMENT |
  9. | name | varchar(255) | NO | | NULL | |
  10. | id_car_model | int(8) | NO | | NULL | |
  11. | year_begin | varchar(255) | YES | | NULL | |
  12. | year_end | varchar(255) | YES | | NULL | |
  13. | date_create | int(10) UNSIGNED | NO | | NULL | |
  14. | date_update | int(10) UNSIGNED | YES | | NULL | |
  15. | id_car_type | int(8) | NO | MUL | 0 | |
  16. +-------------------+------------------+------+-----+---------+----------------+
  17. 8 rows IN SET (0.00 sec)
  18. MariaDB [test94]>

Zmieniłem apostrofy obejmujące nazwy bazy danych i tabel na symbole:
  1. `

To jest taka kreseczka na tym klawiszu, co tylda (~)
Tylko z rozbiegu nie zmień apostrofów wokół 0 (zera).
Pozdrawiam
adiparts
Skopiowałem to co mi wkleiłeś i wywala teraz takie coś:

Static analysis:

3 błędów zostało znalezionych podczas analizy.

Oczekiwano przecinka lub nawiasu zamykającego. (near "int" at position 314)
Oczekiwano początku polecenia. (near "10" at position 318)
Nierozpoznany typ polecenia. (near "UNSIGNED" at position 322)
Zapytanie SQL:

-- -- Structure for table `car_generation` -- CREATE TABLE IF NOT EXISTS `car_generation` ( `id_car_generation` int(8) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `name` varchar(255) NOT NULL, `id_car_model` int(8) NOT NULL, `year_begin` varchar(255) DEFAULT NULL, `year_end` varchar(255) DEFAULT NULL `date_create` int(10) UNSIGNED NOT NULL, `date_update` int(10) UNSIGNED DEFAULT NULL, `id_car_type` int(8) NOT NULL DEFAULT '0', PRIMARY KEY (`id_car_generation`), KEY `id_car_type` (`id_car_type`) ) ENGINE=InnoDB AUTO_INCREMENT=10945 DEFAULT CHARSET=utf8 COMMENT='Generation'

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja

#1064 - Something is wrong in your syntax obok 'int(10) UNSIGNED NOT NULL,
`date_update` int(10) UNSIGNED DEFAULT NULL,
`id_' w linii 11
viking
Przed `date_create` brakuje przecinka. Poczytaj trochę dokumentację polecenia create zamiast z każdą głupotą leciec na forum.
nospor
Najlepsze jest to, ze trzczy podal poprawny SQL a tu nawet ctrl+c, crtl+v problem zrobic...
adiparts
Cytat(nospor @ 10.11.2017, 14:59:47 ) *
Najlepsze jest to, ze trzczy podal poprawny SQL a tu nawet ctrl+c, crtl+v problem zrobic...

Najlepsze jest to ,że w odpowiedzi do posta trzczy napisałem w pierwszej linicje "Skopiowałem to co mi wkleiłeś i wywala teraz takie coś: " nerdsmiley.png nerdsmiley.png nerdsmiley.png
nospor
Ba, ja widze co napisales.
ALe widze tez, ze kod sql trzczy jest poprawny a kod, ktory pokazales nam z kolejnym bledem, niby po skopiowaniu, wyglada inaczej tongue.gif
adiparts
Cytat(nospor @ 10.11.2017, 16:35:43 ) *
Ba, ja widze co napisales.
ALe widze tez, ze kod sql trzczy jest poprawny a kod, ktory pokazales nam z kolejnym bledem, niby po skopiowaniu, wyglada inaczej tongue.gif

Pierwszy raz w życiu robię coś takiego, wiem jak się kopiuję i wkleja. Mimo tego ,że próbowałem na różne sposoby nadal nie wychodzi, bo co chwile inny błąd wywala
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.