Mam problem z zapisem danych z formularza do pliku CSV tzn. sam zapis działa bez problemu, ale gdy otwieram plik to zamiast polskich znaków mam krzaczki.
Domyślam się że chodzi o kodowanie i pewnie wystarczy dopisać jedną lub dwie linijki kodu ale jestem początkujący w PHP i nie za bardzo wiem gdzie tkwi problem.
<?php if ($_POST) { $name = $_POST['name'] ? $_POST['name'] : null; $email = $_POST['email'] ? $_POST['email'] : null; $tel = $_POST['tel'] ? $_POST['tel'] : null; $nazwa_w = $_POST['nazwa_warsztatu'] ? $_POST['nazwa_warsztatu'] : null; $radios = $_POST['radios'] ? $_POST['radios'] : null; // wpisz temat wiadomości $subject = 'Potwierdzenie zgłoszenia'; //wpisz treść wiadomości w htmlu $message = ' <html> <head> </head> <body> <h1>Potwierdzenie zgłoszenia</h1> <p>Witaj '.$name.',</p> <p>zostałeś zapisany</p> </body> </html> '; $filename = 'PLIKI/'.$nazwa_w.'.csv'; $mode = 'a'; $content = $name.';'.$email.';'.$tel.';'.$radios.PHP_EOL; { exit; } exit; } $headers[] = 'MIME-Version: 1.0'; $headers[] = 'Content-type: text/html; charset=utf-8'; $headers[] = 'To: '.$name.'<'.$email.'>'; $headers[] = 'From: Potwierdzenie <test@domena.pl>'; $err = 'Nie można wysłać wiadomości'; // komunikat o błędzie przy wysyłaniu maila else $success = '<div class="row alert success_box"> <div class=" alert alert-success" role="alert"> <a>Zgłoszenie zostało wysłane pomyślnie. Wkrótce otrzymasz email z potwierdzeniem.<a> </div> </div>'; // komunikat gdy wiadomość ok } ?>
Dodam jeszcze, że gdy formularz zostanie wysłany użytkownik otrzyma maila z potwierdzeniem gdzie są jego dane np. imię i nazwisko i tam są polskie znaki.
Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość.