Teraz przyszedł czas na wyciąganie rekordów z bazy ale nie wiem jak to zrobić. Szukałem w internecie poradników, ale to co pisze na tych stronach nie jest dla mnie zbyt jasne.
Bardzo proszę o odpowiedź jak wyciągnąć z bazy danych nick (kolumna `nazwa`) i wiadomość (kolumna `wiadomosc`).
Kod jeśli jest potrzebny:
INDEX.PHP
<?php { } { $nick = $_POST['nick']; $_SESSION['chatnick']="$nick"; $ok = true; { $ok = false; $_SESSION['error_nick']="Twoja nazwa powinna zawierać od 3 do 24 znaków"; } if ($ok==true) { $_SESSION['log']=true; } } ?> <!DOCTYPE HTML> <html lang="pl-PL"> <head> <meta charset="utf-8"> <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style.css" /> <title>chat</title> </head> <body> <div id="header"><i><b><font color="red">~</font> <font color="blue">CHAT</font> <font color="red">~</font></i></b></div> <div id="inf">Czatuj anonimowo na publicznym czacie! </div> <div id="page"> <form action="index.php" method="post"> Nazwa:<br /> <input type="text" name="nick" maxlength="24" /> <?php { } ?> <br /> <input type="submit" value="START" name="start" /> </form> </div> </body> </html>
CHAT.PHP
<?php { } { $wiadomosc = $_POST['wiadomosc']; { } $chatnick = $_SESSION['chatnick']; $host = "localhost"; $user = "root"; $password = ""; $name = "chat"; $polaczenie = new mysqli($host, $user, $password, $name); if($polaczenie->query("INSERT INTO `wiadomosci` (`id`, `nazwa`, `wiadomosc`) VALUES (NULL, '$chatnick', '$wiadomosc')")) { $_SESSION['dodanowiadomosc']=true; ########################################### } } ?> <!DOCTYPE HTML> <html lang="pl-PL"> <head> <meta charset="utf-8"> <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style.css" /> <title>chat</title> </head> <body> <div id="header"><i><b><font color="red">~</font> <font color="blue">CHAT</font> <font color="red">~</font></i></b></div> <div id="inf">Czatuj anonimowo na ogólnych lub prywatnych czatach!</div> <div id="page"> <div class="napis">Czatuj na <font color="Blue"><b>superchacie</b></font>!</div> <div id="chat"> </div> <form action="chat.php" method="post"> <input type="text" name="wiadomosc" maxlength="300" placeholder="Twoja wiadomość" /><br /> </form> <font size="3"><a href="logout.php">Wyloguj się</a></font> </div> </body> </html>