Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Probelm z wysłeniem/odbiorem zmiennej z formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
marcinp1984
Witam serdecznie,

Mam problem z który walczę już od dwóch godzin nie nie mogę sobie z tym poradzić :/ Najgorsze jest to, że formularz działa już od 4 lat, teraz chciałem dodać do niego listę wielokrotnego wyboru i nie wiedząc czemu nie mogę przechwycić zmiennej :/

W formularzu dodałem sobie listę:

1. <?php
  2. echo '<select name="bank[]" id="bank" size="8" multiple>';
  3. foreach(glob('images/szablony/ikony/banki/*', GLOB_BRACE) as $file)
  4. if($file != '.' && $file != '..')
  5. echo '<option name="'. substr(strrchr($file, "/"), 1) .'" value="'. substr(strrchr($file, "/"), 1) .'">'. substr(strrchr($file, "/"), 1) . '</option>';
  6. echo '</select>';
  7. ?>

Zaznaczam jakieś pole, wysyłam formularz i zmienną odbieram:

1. $bank = $_POST['bank'];

Próbuje wyświetlić pierwszy element a w zasadzie próbuje podmienić pewien ciąg znaków tym elementem:

1. $szablonContent = str_replace("BANK", $bank[0], $szablonContent);

Wszystkie elementy z innych zmiennych się podmieniają tutaj zostaje usunięte słowo BANK i nic nie zostaje podstawione ;/ Co robię źle? Jest dokładnie to samo co w innych zmiennych z tym, że tutaj pojawia się tablica. Fakt, że przy phpie nie siedziałem już ze cztery lata i sporo zapomniałem jednak tutaj błędu nie widzę ;/
trzczy
A co na to
dla $_POST?
Pyton_000
Pierwsz to możesz uprościć to:
Kod
echo '<option name="'. substr(strrchr($file, "/"), 1) .'" value="'. substr(strrchr($file, "/"), 1) .'">'. substr(strrchr($file, "/"), 1) . '</option>';

do tego:
Kod
echo '<option>'. substr(strrchr($file, "/"), 1) . '</option>';

Trochę łatwiej się czyta.

Jeśli po tej zmianie jeśli dalej nie zadziała to pokaż co masz w $_POST['bank'] i $szablonContent
marcinp1984
Dzięki za uwagi smile.gif

Zupełnie zapomniałem o czymś takim jak var_dump i w sumie to funkcja pomogła choć nie do końca w sposób w jaki powinna. Po próbie wysłania formularza wyskoczył mi komunikat: SyntaxError: JSON.parse: unexpected character at line 1 column 1 of the JSON data no i grzebiąc głębiej w kodzie okazało się że zmienne w pierwszej kolejności trafiają do innego pliku gdzie mam sprawdzaną poprawność wszystkich danych i dopiero wtedy wracają w odpowiednie miejsce. Tak to jest jak się cztery lata nie widziało tego co się samemu robiło ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.