Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Monit o zmianie wrażliwych danych w ustawieniach?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kukix
Witam.

Mam config, zapisywany w bazie danych z dwoma kolumnami: PARAMETR_NAZWA i PARAMETR_WARTOSC.
Config taki zapisuje też w pliku php jako tablice, generuje go na podstawie bazy danych.

Wśród tych parametrów jest kilka około 5 parametrów, któe są bardzo ważne. Są to numery kont bankowych i loginy różne.

Chciałbym dostać monit o ich zmianie tych danych. Kto by nie zmienił, czy administrator, czy na serwerze ktoś w pliku php, czy w baziedanych, chciałbym, żeby system wysłał emaila pod wskazany adres.

Myslałem,żeby gdzieś umieścic kod, który zapisze w jeszczeinnym pliku php na serwerze wartośc tych danych i po każdej zmianie, wysyła emaila + podmienia w tym doatkowym pliku wartośc tych parametrów. Dodatkowo kod ten cały mógłbym zaszyfrowac, zeby trudno było go znaleźc i unieszkodzliwić, przezosoby, które nie wiedziałyby o tym,że taki kod istnieje.

Prosze o jakieś pomysły, spostrzeżenia, chciałbym tą sprawe rozwiazać możliwie najlepiej smile.gif
Pyton_000
Zmiany są pobierane tylko z pliku do działania czy z BD też?

Bo jeśli z obu z tych miejsc to trzeba je traktować jak 2 różne źródla danych.

- na plik to bym chyba napisał jakiś skrypt i odpalał go w cron żeby sprawdzał róznice i jak się zmieni to mejla.
- co do BD to tutaj w sumie też można podobnie jw. Dodatkowo zrobiłbym jakiś trigger który zapisauje historię zmian w tej jednej tabeli. AFTER INSERT i BEFORE UPDATE

Generalnie trudno będzie jakoś sensownie to zabezpieczyć smile.gif
phpion
Może skorzystaj z sumy kontrolnej pliku i tabeli bazy danych. Jeśli jest inna niż założona to znaczy ze dokonano zmiany ustawień.
kukix
Dziekuje Panowie za podpowiedzi.

Sam skrypt po stronie użytkownika odwiedzającego serwis, pracuje tylko na wygfenerowanym pliku cfg, nie na bazie danych. Baza danych to tylko kontener ułatwiający generowanie pliku i zarządzanieustawieniami.

Nie chodzi tutaj o weryfikacje PLIK CONFIG -> BAZA, ale o weryfikacje po prostu pliku config.

W bazie może być cokolwiek, ale po zapisaniu generowany jest plik configa i wtedy musiałbym sprawdzić czy zmieniono plik config. Myslalem, żeby generować po każdej zmianie configa dodatkowy niewielki pliczek z tymi danymi, w ukrytym miejscu. Tak więc po zapisaniu configa php wykrył by, że wrażliwe dane configa głównego różnią się od tego mojego dodatkowego pliku z najwazniejszymi danymi. Co Wy na to?
nospor
Cytat
Myslalem, żeby generować po każdej zmianie configa dodatkowy niewielki pliczek z tymi danymi, w ukrytym miejscu. Tak więc po zapisaniu configa php wykrył by, że wrażliwe dane configa głównego różnią się od tego mojego dodatkowego pliku z najwazniejszymi danymi. Co Wy na to?
Nie. Juz ci napisano. Przechowuj sume kontrolona pliku i juz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.