Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Konstrukcja wyrażenia regularnego
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
troian
Witam, mam problem ze stworzeniem odpowiedniego wyrażenia regularnego, mianowicie potrzebuję zamienić pewną frazę w opisie, wygląda ona następująco <h2 class="title">[jakis_tytul]</h2> i potrzebuje całość zamienić na <h1 class="name">[jakis_tytul]</h1> niestety nie mogę zrobić zmiany po prostu H2 -> H1 oraz class="title" na class="name" bo w opisie znajdują się inne elementy które również zawierają takie dane. Chciałem stworzyć wyrażenie regularne coś takiego <h2 class="title">{}</h2> i zmieniło mi to na <h1 class="name">{stara_zawartosc}</h1>
Lukeup
Wpierw zapisz do zmiennej zawartość tagu h2, potem wyszukaj całości z tagiem i zamień na <h1 class="name">'.$zmienna.'</h1>
nospor
@lukeup a o
http://php.net/manual/en/function.preg-replace.php
nie slyszal?
Lukeup
Hmmm, przecież w swoim poście proponuję właśnie jej użycie (w połączeniu z preg_match).
nospor
Nie wiem jak ty czytasz swoj post, ale ja tam nic takiego nie widze. Jedyne co ja tam widze to:
"wez w magiczny sposob tag h2 potem w inny magiczny sposob go poszukaj i w jeszcze bardziej magiczny go zamien"
....

Poza tym, skoro uzyje sie preg_replace to preg_match jest totalnie zbedne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.